2024. április 27., szombat

Határtalan szecessziónk

Turisztikai kínálatok, túrák, gyerekeknek szóló foglalkoztató füzetek is készültek az IPA projekt keretében

Hétfőn zárult a Határtalan szecessziónk (Our Borderless Art Nouveau Culture) nevet viselő IPA határon átívelő együttműködési program, amelyben Szabadka Város Turisztikai Szervezete és a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. partnerként vettek részt. A mintegy másfél évig tartó projektum keretében több kiadvány, kisfilm és turisztikai kínálat született, amelyek a két szecessziós város építészeti hagyatékát hivatottak népszerűsíteni a külföldi és hazai látogatók körében.

Aleksandar Medaković, Szabadka Város Turisztikai Szervezetének igazgatója a projektum zárókonferenciáján elmondta, hogy a program tavaly júniusban vette kezdetét, a partnerszervezettel ez alatt az idő alatt számos lépést tettek a városok turisztikai fejlesztéséért.

– A szabadkai és a szegedi szervezet már régóta egy olyan turisztikai termék megformálásán dolgozott, amelynek fókuszában a szecesszió áll. Több tevékenységünk is volt a tervezeti időszakban, de elsősorban a legfontosabbnak azt a katalógust tekintjük, amely pontosan definiálja a kínálatokat és azok árait. Vannak egynapos, kétnapos, illetve háromnapos túráink is mindkét határ menti városra vonatkozóan, és egy idegenforgalmat fejlesztő akciótervet is kidolgoztunk. A projektum keretében videókat készítettünk, összesen harmincat, melynek mindegyike a szecessziós épületekről szól. Ezek az építészeti hagyatékok Szabadkán és Szegeden is prioritást jelentenek a turisták számára, ezért a továbbiakban is azon fogunk dolgozni, hogy a most kialakított ajánlatokat tovább fejlesszük. A szegedi partnerrel a későbbiekben újabb projektumban is részt szeretnénk venni, ezért ha lehetőség nyílik rá, együtt fogunk jelentkezni a jövőbeni felhívásokra – nyilatkozta az igazgató.

A két szervezet együttműködése 2003-ra nyúlik vissza, tudtuk meg Ács Szilviától, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.

– A kezdetekben közösen jelentünk meg kiállításokon, illetve közös kiadványt is készítettünk. Akkoriban még nem a szecessziós örökségre alapoztunk, de ezek az értékek is megjelentek a turisztikai kínálatban. A 2010-es pályázati kiíráson úgy határoztunk, hogy a szecessziós, a kulturális és az építészeti örökséget fogjuk pályázati alapnak venni. Akkor több marketingeszközt hoztunk létre információs táblák formájában, továbbá képzést is tartottunk az idegenvezetőknek. A megkezdett munkát most ezzel a pályázattal vittük tovább. A most kialakított közös turisztikai csomagok célja, hogy a régió piacán és a világpiacon is megjelenjenek. Nincs lehetőségünk közösen részt venni a külföldi kiállításokon, viszont mindkét szervezet külön mutatja majd be a csomagokat. Mivel a csomagok értékesítésére nincs jogosultságunk, ezért utazási irodákat és utazásszervezőket is bevontunk a munkába. A pályázat keretében több kiadvány is elkészült, többek között egy gyerekeknek szánt útikalauz, ami a stílus alapjaival és a két város épületeinek részleteivel ismerteti meg a 9–12 éves korosztályt. Információs táblákat helyeztünk ki 15 szegedi és 15 szabadkai épületre, melyek segítségével a látogatók megtekinthetik a kisfilmeket egy mobil applikáción keresztül. A szecessziós világnap programsorozatot is támogattuk mindkét városban, 20 gyermeket utaztattunk egymás településére, hogy a helyi értékeket megmutathassuk nekik. Mindemellett egy mobil alkalmazás is elkészült, ami magyar, angol és német nyelven mutatja be a városokat, valamint a szállás és vendéglátóipari létesítményekhez is elvezetheti a turistákat – részletezte Ács Szilvia, és reményét fejezte ki, hogy ezekkel az eszközökkel segíteni tudják majd a turisták tájékozódását, illetve a jövőben újabb ötletekkel bővíthetik a jelenlegi kínálatukat.