2024. április 27., szombat
ATLÉTIKA-VB, DOHA

Coleman visszavágott

Coleman a Bolt utáni éra eddigi leggyorsabb embere (Fotó: Beta/AP)

Coleman a Bolt utáni éra eddigi leggyorsabb embere (Fotó: Beta/AP)

A dohai atlétikai világbajnokság legnagyobb érdeklődést kiváltó száma, a 100 méteres férfi sprint Christian Coleman győzelmével zárult, az amerikai 9,76 másodperc alatt abszolválta a távot. A múlt és a jelen összecsapása, avagy a Coleman–Gatlin visszavágóként beharangozott finálé esélyese egyértelműen a 23 éves amerikai volt – idén már 9,81-et is futott, ráadásul az előfutamok és az elődöntő során egyedüliként került 10 másodperc alá –, ugyanakkor a 37 éves vetélytársa, Justin Gatlin már számos alkalommal bizonyította, nem lehet lebecsülni – két évvel ezelőtt is ugyanez volt a felállás, a „nagy öreg” akkor meg is előzte Colemant. A dohai döntő azonban nem hozott különösebb meglepetést, a rajtot ugyan nem Coleman kapta el a legjobban, de gyakorlatilag magabiztosan nyert. Gatlin bejött másodiknak, megszorítani viszont nem tudta a fiatal trónkövetelőt.

100-on elmaradt a meglepetés, a férfi távolugrás és a női 10 ezer méter azonban meghökkentő eredményt hozott: előbbit a 23 éves jamaicai Tajay Gayle kétszer egyéni csúcsot javítva 8,69 méterrel nyerte – ráadásul a vb-cím mellett immár magáénak tudhatja az idei év legjobb eredményét is, és az örökranglista tizedik helyére került –, míg az utóbbiban a holland Sifan Hassan diadalmaskodott, megelőzve afrikai vetélytársait.

Világbajnokok, férfiak, 100 m: Christian Coleman (Egyesült Államok) 9,76 mp. 50 km gyaloglás: Juszuke Szuzuki (Japán) 4:04:20 ó. Távolugrás: Tajay Gayle (Jamaica) 8,69 m.

Nők, maraton: Ruth Chepngetich (Kenya) 2:32:43 ó. 10 000 m: Sifan Hassan (Hollandia) 30:17,62 p. 50 km gyaloglás: Rui Liang (Kína) 4:23:26 ó. Kalapácsvetés: DeAnna Price (Egyesült Államok) 77,54 m.