2024. április 19., péntek

Jövőre várható elmozdulás a Vigadó ügyében

Magyarkanizsán járt a tartományi művelődési titkár
A József Attila Könyvtárban is járt a művelődési titkár

A József Attila Könyvtárban is járt a művelődési titkár

Dragana Milošević tartományi művelődési titkár munkatársaival együtt ma Magyarkanizsára látogatott, ahol több kulturális, illetve a művelődéssel szoros kapcsolatban álló intézményt megtekintett, így a Cnesa Oktatási Művelődési Intézményt, valamint a József Attila Könyvtárban is járt, hogy a felmerülő problémákról tudomást szerezzen, amennyiben vannak. A magyarkanizsaiakat azonban régóta már leginkább a romos állapotban lévő, egykor hírneves és teljes pompában fürdő Vigadó felújítása foglalkoztatja, ami most szóba is került, és meg is nézte a titkárasszony, miután a magyarkanizsai polgármesterrel és munkatársaival folytatott megbeszélést.

Fejsztámer Róbert polgármester nyilatkozatában elmondta, hogy nagy öröm és megtiszteltetés számára, hogy Magyarkanizsán kezdte a titkárasszony a látogatást, aki a továbbiakban Vajdaság más településeire is ellátogat, ahol felmérik a kulturális intézmények és a kultúra helyzetét az adott községben.

– Nagyon tartalmas és hasznos beszélgetést tudhatunk magunk mögött, attól függetlenül, hogy nem jártuk körbe az összes intézményt. Ennek ellenére természetesen mind a tizenhárom településről szót ejtettünk, és az ott zajló rendezvényekről, továbbá a kultúrházaink állapotáról, illetve, hogy hogyan és milyen formában tud nekünk segíteni a tartományi titkárság. A nyitottság megvolt, mind a rendezvények, mind pedig az intézményfejlesztés szempontjából is, de mégis inkább a beszélgetést arrafelé tereltük, hogy próbáljunk meg egy, de nagyobb értékű támogatást kérni. Ez pedig a Vigadóra vonatkozik. A Nagyparkot elkezdtük felújítani, az folytatódik, de egy idő után ildomos lenne, hogy az ott lévő épületek is visszakapják régi varázsukat. Úgy látom, hogy erre is nyitott volt a titkárság. Igaz, hogy ez egy nagyon nagy összeg, hiszen a Vigadó a kulturális örökségvédelem alatt álló épületeink egyike, így maga a beruházás ezért is nagy értékű, hiszen a régi állapotába kell visszaállítani a felújítás során – magyarázta a polgármester, aki hozzátette, hogy összefogással, önkormányzati, tartományi és ha sikerül, köztársasági eszközökkel kell ennek megvalósulnia. – Bízom benne, hogy ezt a projektet úgy tudjuk átadni, hogy megvan az a háttértámogatás, amin keresztül ezt az épületet fel is tudjuk majd újítani – fejezte ki reményét Fejsztámer Róbert, aki azt is elmondta, hogy csak a tervdokumentációk alapján felbecsült összeg, több mint félmillió euró, amire szükség lesz. Ez csak az épület felújítását öleli fel, ők viszont nemcsak azt szeretnék, ha csupán felújítanák, hanem tartalommal is feltölthetnék. – Bízom benne, ha a legnagyobb falat, a felújítás meglesz, utána az önkormányzat a civil szervezetekkel minden mást közösen meg tud oldani.

Dragana Milošević tartományi művelődési titkár elégedettségét fejezte ki magyarkanizsai látogatása kapcsán, és elmondta, ez volt az első állomás vajdasági körútja során.

– A kulturális intézmények és rendezvények témáját érintettük beszélgetésünk során. Első kézből és saját szemmel szerettük volna látni, itt hogyan működnek a dolgok, és mi az, amit közösen meg tudunk oldani a közeljövőben. Az első lépés, hogy megismerkedjünk a felmerülő problémákkal, és örömmel tapasztaltuk, hogy az erős irányítású önkormányzatnak köszönhetően szépen teszik a dolgukat, ápolják a magyar és a szerb kultúrát is – mondta a titkár Magyarkanizsán adott nyilatkozatában.