2024. április 26., péntek

Fókuszban az innovációs technológia

A korszerű fejlesztésekről tárgyal majd Kína és 17 közép-kelet-európai ország képviselője

A jövő héten kerül sor Kína és 17 közép- kelet-európai ország diplomáciai képviselőinek csúcstalálkozójára, amelyen az innovációs megoldásokról tárgyalnak. Az október 8-án kezdődő, kétnapos konferenciának ezúttal is Belgrád ad otthont.

Az idei konferencia főbb témakörei az innovációs kérdések köré csoportosulnak. Az innovációs ökoszisztéma terén Kína és 17 közép- és kelet-európai ország legkiemelkedőbb szakemberei folytatnak majd megbeszéléseket, s a kormány által kiadott közlemény szerint ezeken részt vesz majd Zhang Jianguo, Kína tudományos és technológiai minisztere is. 

A közlemény rámutat arra, hogy a csúcstalálkozó után a résztvevők megfogalmaznak egy közös nyilatkozatot, amely feltérképezi majd az államok innovációs törekvéseit.

A miniszterek találkozójával párhuzamosan gazdasági tanácskozás is folyik, amelyre már több mint 200 vállalat, egyetem, intézmény jelezte részvételét. Ezen bemutatásra kerülnek azok a fejlesztések, amelyek érintik majd többek között az innovációs törekvéseket, a digitalizációt, a mesterséges intelligenciát, a robotikát, a mobilitást, az okosvárosokat, a mezőgazdaságot és a pénzügyet.

A konferencia résztvevői Szerbiában első alkalommal tapasztalhatják meg az 5G-s technológia kapacitását, mégpedig a Belgrádi Vásárcsarnokban, ahol szimulálni fogják a gyorsvonat mozgását különböző időjárási viszonyok közepette.