2024. április 27., szombat

Fejlesztések a gunarasi iskolában

Megújult öltöző és tornaterem, korszerű informatika-szakterem áll a diákok rendelkezésére

A gunarasi Dózsa György Általános Iskola idén felújított öltözőjét, a múlt évben helyreállított tornatermét és a Telekom pályázatán nyert eszközökből felszerelt informatika-szaktermét tekintette meg pénteken Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, valamint Kislinder Gábor, topolyai községi elnök. Nyilas Mihály a látogatás kapcsán elmondta, hogy a gunarasi oktatási intézmény érdekében több állami szerv, intézmény fogott össze.

Kislinder Gábor és Nyilas Mihály megtekintette az elmúlt két év felújítási munkálatainak eredményeit a gunarasi iskolában (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Kislinder Gábor és Nyilas Mihály megtekintette az elmúlt két év felújítási munkálatainak eredményeit a gunarasi iskolában (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

- Az elmúlt két évben Gunarasra a tartományi titkárság anyagi juttatása a tornaterem és az öltözők rendbetételére érkezett. Ezt a folyamatot 2017 decemberében iskolatábla felújításával kezdtük, ekkor szembesültünk igazából azzal, hogy mennyi mindenre van itt szükség. Ismert a tartományi titkárság álláspontja e téren, miszerint ittmaradásunk egyik záloga, hogy a falvakban is meglegyenek az alapvető életfeltételek, az egyik ilyen az iskolák, a korszerűbb tanintézmények megléte – tette hozzá Nyilas, és elmondta azt is, hogy van még teendő e téren. Ennek jegyében hirdette meg a legújabb pályázatát a tartományi oktatási titkárság.

- Az általános és a középiskolák pályázhatnak, ez gyakorlatilag a tanintézmények számára egy második esély. Múlt héten fogadta el a tartományi képviselőház a pótköltségvetést, és ennek köszönhetően 50 millió dinár értékben tudtunk meghirdetni egy rövid ideig élő kiírást, ezúttal Október 7-éig pályázhatnak az iskolák. A legtöbb tartományi tanintézmény részt vett már a pályázati rendszerünkben, ők fázisokra bontva viszik véghez a felújítási munkálataikat. Ettől függetlenül várjuk azon iskolák jelentkezését is, amelyek még nem pályáztak a titkárságnál, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.

A gunarasi iskola kapcsán Kislinder Gábor községi elnök elmondta, hogy a napokban zajlik Topolya jövő évi költségvetési tervezetének kialakítása, és ebbe már most belekalkulálják a gunarasi tornaterem fűtésének felújítására szánt eszközöket.

- Topolya község költségvetése fedezte a tartományi támogatással járó adózási kötelezettségeket 1 millió 200 ezer dinár értékben – tette hozzá Kislinder.

A tornaterem megújult, hátravan a fűtés korszerűsítése (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A tornaterem megújult, hátravan a fűtés korszerűsítése (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A gunarasi Dózsa György Általános Iskola padjait 117 diák koptatja az idén. Csikós Hermina, a tanintézmény igazgatója elmondta, hogy az idén valamivel kevesebb, 13 elsősük van – tavaly 20-an kezdtek iskolába járni –, és még így is a községi falvak átlagánál nagyobb létszámúak az osztályaik.

- A tartományi titkárságnak, a községi önkormányzatnak, a gunarasi és a pobedai helyi közösség támogatásának, valamint a falu lakosságának és a civil szervezeteknek köszönhetően tudjuk időről időre fejleszteni iskolánkat. Tavaly a tornateremben lecsapódott kondenzvíz okozta problémát sikerült megoldanunk, majd a tönkrement tetőzet következtében beázott falakat újítottuk fel, illetve a felázott parkettát tudtuk kicserélni, a tartományi titkárságnak köszönhetően 4 millió 200 ezer dinár értékben. Az idén a még az 50-es években kialakított öltözők tatarozásával tudtunk haladni, hála a tartományi titkárságnak. A költségeket a topolyai önkormányzat segítségével tudtuk teljesen fedezni. Hátra van még a tornaterem fűtésrendszerének a korszerűsítése, hiszen az elavult radiátorok már szinte egyáltalán nem látják el a feladatukat. Több helyen igyekeztünk kopogtatni ennek érdekében, így ígéretet kaptunk a Magyar Nemzeti Tanácstól is, amely már korábban a tornaszerek vásárlásában is a segítségünkre sietett – nyilatkozta az igazgatónő, aki szót ejtett a Telekom májusban lebonyolított pályázatáról is, amelyen a gunarasi iskola, egy vajdasági szintű összefogásnak köszönhetően, sikerrel szerepelt. A tartományi titkár látogatása alkalmából Csorba Ottó, a falu helyi közösségének tanácselnöke is jelen volt, és hangsúlyozta, munkatársaival a jövőben is azon munkálkodnak, hogy minél több eszköz érkezzen a falu iskolájába.

- Az iskolával fennálló együttműködésünk abban nyilvánult meg első lépésben, hogy kinyilvánította felénk a szükségleteit, azokat a hiányosságokat, amelyek megoldásra vártak. A helyi közösség támogatásával elkíszítettük közösen a terveket, majd pályáztunk az önkormányzathoz az önrész fedezése érdekében. Ezzel együtt jelentkeztünk a tartományi titkárság pályázatára, amelyen sikerrel szerepeltünk. Ezen az úton szeretnénk haladni a jövőben is – nyilatkozta a sajtónak a gunarasi helyi közösség tanácselnöke.