Eredeti afrikai hajfonás Szabadkán is

Tia Lipenga Malawiból költözött Vajdaságba – a filmbe illő frizurák az európaiaknak is jól állnak

Lackó Varjú Sára

2019. szeptember 29., 18:18

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A nők állandó változásra vágynak, különösen akkor, ha megjelenésükről, de legfőképpen frizurájukról van szó. Ezért is vált rövid idő alatt népszerűvé Szabadkán a távoli Malawiból érkezett fiatal hölgy, aki a közösségi hálón hirdeti egyedi, hagyományos afrikai hajfonatait. A városból, annak vonzásköréből és az ország minden tájáról alakítja vendégkörét immár második éve. Eddig csak az amerikai filmekben, videóklipekben, vagy az interneten találkozhattunk eredeti afrikai hajfonatokkal, most viszont Szabadkán is elérhetővé vált a praktikus hajviseletet.

Tia a szabadkai szalon előtt (Gergely Árpád felvétele)

Tia a szabadkai szalon előtt (Gergely Árpád felvétele)

Tia Lipenga Délkelet-Afrikából érkezett országunkba, és nagyon hamar be is illeszkedett a többnemzetiségű vajdasági közösségbe. A kezdetekben egyetemi végzettségének megfelelő irodai munkát próbált találni, de a nyelvi korlátok miatt ezt nem sikerült elérnie. Az afrikai lány nem tétlenkedett sokáig, tehetségét és egyediségét kihasználva teremtett magának megélhetést országunkban.

– Korábban mindig magamnak készítettem afrikai fonatokat és rengeteg bókot kaptam a saját hajviseletemre. Néhányan megkérdezték, kinél készíttettem őket, és nagyon ledöbbentek mikor elárultam, hogy a saját kreációmat viselem. Bölcsész diplomám van, amit Malawi legszínvonalasabb egyetemén szereztem, ezért Szerbiában irodai állásra próbáltam jelentkezni, bízva abban, hogy a végzettségem elég lesz ahhoz, hogy felvegyenek valahová. Azt hittem, a világ bármely pontján találhatok vele munkát. Még nem beszélem a szerb nyelvet, ezért sajnos sehol sem szereztem felvételt. Csalódott voltam, de feltaláltam magam. Létrehoztam egy oldalt a Facebook közösségi hálón Kikice Serbia néven és hirdetni kezdtem a hagyományos afrikai hajviseletet, később pedig más platformokon is népszerűsítettem a munkáim. Ezáltal rövid idő alatt rengeteg ismerősöm lett és hatalmas potenciális vendégkörre tettem szert. Mára már 4000-ren követik az oldalam, sok az elégedett vendég, aminek nagyon örülök – osztotta meg velünk történetét Tia, aki ma a Tijana Tića fodrászszalon csapatában dolgozik.

– Két éve élek Szerbiában. Őszintén szólva, eleinte magánügyi okok miatt nem volt egyszerű itt élni, és csak mostanában kezdem igazán értékelni azt, hogy szalonban dolgozom. A kezdetekben két külföldi nővel beszélgettem, akik Szerbiával kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg velem, ők régebb óta élnek Szabadkán. Felkészítettek engem, hogy mindaddig, amíg jó és pozitív emberek vesznek körül, itt is lehet élvezni az életet. Ezzel teljesen egyezem – állítja a hajszobrász.

Monoton munkának tűnik, de Tia minden percét élvezi

Monoton munkának tűnik, de Tia minden percét élvezi

A fodrászszalon csapatát három szorgos nő alkotja, akik a szabadabb életvitel reményében döntöttek úgy, hogy közös erővel, mégis külön vállalkozóként dolgoznak egy helyen, osztotta meg velük Tijana Karimović fodrász.

– Egy összetartó, kis csapatot alkotunk. Korábban más szalonjában dolgoztam, de nem éreztem ott jól magam, ezért úgy döntöttem saját vállalkozásba kezdek. A sajátomban olyan elvek alapján dolgozhatok, ahogy nekem megfelel, illetve egyedibb szolgáltatást nyújthatok a vendégeimnek. Az egyik például a hajdetox. A klasszikus hajvágás és a detox kezelés közötti különbség, hogy az előbbinél az egész hajon kell rövidíteni, míg az utóbbinál csak 3–5 milliméteres frissítést végzek. A sérült hajat eltávolítom, így az eredmény selymes, puha, egészséges, csillogó lesz, ami által gyorsabban növekszik a haj – részletezte Tijana.

– Együtt dolgozunk, mégis külön vállalkozásban, így sokkal könnyebben tudjuk a költségeket is fedezni. Jómagam fodrász-szolgáltatásokat nyújtok, Tia fonatokat készít, Sanela Remeš pedig egy fiatal ambiciózus körömépítő, akinek a munkáját nagyon sokan dicsérik – magyarázta a fodrásznő.

Tia Lipenga társulását mindkét szabadkai hölgy szívesen fogadta, de nem csak Szabadkán dolgozik, házhoz is jár, ha más városba hívják.

– Az afrikai fonatokat minden évszakban célszerű viselni, mert nyáron legtöbbször kint tartózkodunk, és ilyenkor kellemes a viselése, mert könnyen fel lehet tűzni, emellett nagyon illeszkedik minden lezser öltözethez. Nyaralás közben nem kell azon aggódni, hogy igazítsuk meg a frizuránkat, nem kell fodrászhoz járni, mert a fonatok minden hajszálat a helyén tartanak a nap 24 órájában. A tengervízben úszkálva sem kell gondot viselni a kusza szálakról, gyorsan megszárad a haj és védi a káros napsugaraktól is. Télen a hidegtől sérülnek és károsodnak a hajszálak, de ha fonatokat viselünk, akkor azok megvédik a deformációktól, kevesebb károsító kémiai szert kell használni, legyen akár eső vagy hó – magyarázta Tia.

Több színben is készülhet a frizura mű, vagy eredeti hajból (Gergely Árpád felvétele)

Több színben is készülhet a frizura mű, vagy eredeti hajból (Gergely Árpád felvétele)

Azok is viselhetik a vagány frizurát, akiknek rövidebb a hajuk. Ebben az esetben eredeti vagy műszálas hajpótlót használ, aminek a „felvarrása” kicsit hosszadalmasabb, de az eredmény érdekében az igényes vendégek türelmesen végigülik a többórás szépítkezést.

– Már öt centiméteres hosszúságú hajból el lehet készíteni ezeket a frizurákat, legyen akár vékonyabb vagy vastagabb szálú, az eredmény ugyanolyan szép. Az afrikai zsinórfonatok leginkább az elfoglalt és a terhes nők számára a legideálisabbak, mivel akár három hónapnál hosszabb ideig is viselni lehet őket. Ezután következhet egy korrekció, ugyanazt a hajat használhatjuk többször is. A hajnak egyébként három vagy négyhetente van szüksége professzionális fodrászati kezelésre, de a fonatokkal ezt meg lehet spórolni, egyszóval nagyon kifizetődő ezt a frizurát választani – állítja Tia.

Sokaknak előítéleteik vannak a zsinórfonásról, az afrikai lány azonban azt állítja, hogy nincs mitől tartani, a fonatok megvédik a hajszálakat.

– Láttam a szerbiai fodrászok hajfonási szokásait, és azok valóban roncsolhatják a hajkoronát, mert ők a hajtőt feszítve készítik a fonatokat, hajgumikat is hasznának és égetik a szálakat. Én az ősi szokások szerint dolgozom. A hagyományos afrikai fonások elősegítik a gyorsabb hajnövekedést és sokkal kíméletesebbek, nemhiába hordják nálunk is így a hajukat a nők – részletezte, majd hozzátette, hogy az afrikai nők haja teljesen más bánásmódot igényel, durvább és nehezebb kezelni, ezzel szemben az európai haj sokkal könnyebben formálható, így az eljárás náluk sokkal egyszerűbb.

Ha valaki úgy döntene, hogy ilyen lezser frizurát szeretne, annak akár több napot is rá kell szánnia, mert egy nap nem elég a hosszú hajkorona elkészítéséhez.

Ezek a tincsek a kislányokon is nagyon mutatósak

Ezek a tincsek a kislányokon is nagyon mutatósak

– Több vendéget is szerezhetnék, de egyelőre nagyon elégedett vagyok a kuncsaftkörömmel. Arra törekszem, hogy kreatív maradjak és arra koncentrálok, amit épp csinálok. Művészként azt gondolom, hogy ez egy velem született tehetség, amelyet nem tudok megosztani senkivel, emiatt egyedül dolgozom, és gondot viselek arról, hogy minden fonat ugyanolyan legyen. Ha többen dolgoznánk ugyanazon a fejen, az eredmény nem lenne egységes, a fonatok más és más méretűek lennének. Célom, hogy olyan eredményes munka kerüljön ki a kezem alól, amivel a kliens hosszútávon is elégedett lehet Ebben a stílusban nem a gyorsaságon van a lényeg vagy azon, hogy minél előbb pénzt teremtsünk. Sok türelem kell hozzá. Számomra azért szép ez a stílus, mert kifejezhetem vele az igazi afrikai szépséget, ami az európaiaknak is jól áll. Imádom a fonatokat, élvezem minden percét. Nagyon örülök annak, hogy kihasználhatom a tehetségem. Munka közben olyan vagyok, mintha játszanék – mondta az afrikai lány.

– A szerbiai nők frizuráját és stílusát csodálatosnak tartom. Különösen nagyon szeretem nézni Tijana Karimović munkáit, aki nagyon tehetségesen és elkötelezetten készíti el őket. Minden alkalommal megcsodálom a munkáját és elképedve dicsérem szerbül, hogy lepo – mondja nevetve.

A hajszobrász azt is megosztotta velünk, hogy ittléte alatt megkedvelte a helyi kultúrát, és szívesen fogyaszt az itteni specialitásokból.

– Elképesztőnek tartom a szerbiai gasztronómiát, nagyon szeretem a helyi ételeket. Afrikában is rengeteg főtt ételt készítenek, és örülök, hogy ez itt is így van. Igaz, még jó néhányat ki kell próbálnom, de amit eddig ettem, azok nagyon ízletesek voltak.

Köztudott, hogy a fodrászati, kozmetikai szolgáltatásokat busásan megfizetik a nyugati országokban. Arra a kérdésre, hogy miért pont Szerbiát választotta otthonául, Tia a következőt válaszolta:

– Az élet olyan helyekre vihet bennünket, ahova soha nem gondoltuk volna, hogy eljuthatunk. Szerbia számomra ilyen ország. Körülnézek, és még mindig nem hiszem el, hogy itt vagyok, de most itt tartózkodom és számomra ez az, ami számít. Remélem, egyszer majd megoszthatom, hogyan kerültem ide, hihetetlen történet, amit érdemes lenne elmesélni, de most még nem alkalmas. Egy olyan élethelyzetről van szó, ami felnyitotta a szemem, és hiszem azt, hogy esetemmel nem vagyok egyedül – fejezte ekképp a beszélgetést Tia.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége