2024. április 27., szombat

Fokozott ellenőrzés az utakon

Kapcsoljuk be a biztonsági övet, gyermeket csak előírásszerűen utaztassunk!

Tegnap kezdődött és a hétvége folyamán is tart a rendőrség által végzett fokozott ellenőrzés a közutakon, elsősorban a biztonsági övek használatát és a gyermekek utazásának biztonságát ellenőrzik.

Idén január óta hat gyermek hunyt el közlekedési balesetben, a hatóságok minden esetben megállapították, hogy a kiskorúak nem előírásszerűen utaztak. Aki biztonsági öv nélkül utazik az autóban törvényt sért, de még nagyobb felelőtlenség, ha kiskorút szállít úgy, hogy nem gondoskodik annak megfelelő biztonságáról.

A kimutatások szerint a járművek utasainak 83 százaléka használja a biztonsági övet az első üléseken, de csak 12 százalékuk köti le magát a hátsókon.

A közlekedési rendőrség szakértőjének adatai szerint idén nem regisztráltak egy olyan esetet sem, hogy gyermeket gyalogosan, vagy kerékpáron ütöttek volna el. Az összes tragikus kimenetelű baleset szülői felelőtlenség következménye volt.

Egy friss felmérés rámutatott arra, hogy nem sokan tudják, mennyire lényeges a gyermekek esetében is használni a biztonsági övet, s arra is, hogy tíz gyermek közül mindössze kettő utazik gyermekülésben. Sok szülő továbbra is abban a meggyőződésben él, hogy ülés és öv nélkül is  biztonságos a gyermek az autóban, holott a belső szervek már 12 kilométeres óránkénti sebességgel történő ütközés esetén is megsérülhetnek, egy mindössze 60 kilométeres óránkénti sebességgel megélt balesetnek pedig olyan ereje van, mint a kizuhanásnak az ötödik emeletről.

A rendőrség egész hérvégén különös figyelmet szentel a gyermekek előírás szerinti utaztatásának a közúti ellenőrzések során.