2024. április 27., szombat

Vészjósló elemzés

Amerikának szem előtt kell tartania a Balkánt

Az ingatag és konfliktusokkal teli Balkán kihatással van az amerikai nemzet biztonságára is, ám a diplomáciai visszavonulás hatalmas vereséget jelentene. Az utóbbi 20–30 évben az Egyesült Államok jelentős diplomáciai, politikai és katonai tőkét fektetett be a régióban, így az ilyen vereség, vagy egy újabb háború kirobbanása Bosznia területén, esetleg Koszovó és Szerbia között, hatalmas katasztrófát jelentene. Ebből Oroszország és Kína profitálna csak, felhasználva a helyzetet más európai országok tekintélyének aláásására – hangzott az Egyesült Államok Szenátusának fegyveres szolgáltatási bizottságának ülésén, ahol egyebek mellett a Délkelet-Európa biztonságáról tárgyaltak.

Az Amerika Hangjára (Voice of America – VOA) hivatkozva a Beta hírügynökség rámutatott, Janusz Bugajski, az Európai Politikai Elemző Központ – CEPA munkatársa szerint Washingtonnak négy célra kell összpontosítania Délkelet-Európa kapcsán, hogy megelőzze az esetleges katasztrófát, hiszen a Balkán esetében két tűzfészket vél felfedezni, mégpedig a Boszniában fennálló politikai blokádot, illetve a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédet.

– Mindenek előtt a biztonságot kell erősíteni az egész félsziget NATO-ba való bekapcsolásával. Hiszem, hogy végül maga Szerbia is a tagságba vágyik majd. Ugyanakkor, megoldást kell találni a Koszovó és Szerbia közötti kérdésekre, valamint Bosznia belső problémáira. Harmadszor, korlátozni kell Kína beruházását, és növelni az amerikai tőkét, illetve gátat kell vetni Oroszország európai befolyásának – emelte ki Bugajski.

Damon Wilson, az Atlanti Tanács alelnöke is arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg Szerbia és Koszovó között nem születik megállapodás, Oroszország befolyása alatt tartja Szerbiát, és ez által az egész régiót. Szavai szerint a párbeszéd felfüggesztése lassította a demokratikus folyamatokat Szerbiában, ugyanakkor lehetőséget nyújt a koszovói vezetőknek, hogy bizonyos nehéz kérdéseket elkerüljenek. Szerbia Európa felé fordítása Bosznia érdekeit is szolgálja.

Bugajski darázsfészekként tekint Boszniára, ahol szerinte kiújulhatnak a harcok, miközben Szerbia és Koszovó közt is fegyveres összetűzésre kerülhet sor. Ő ezért Oroszországot tette felelőssé, mint mondta sokkal nagyobb befolyást gyakorol Banjalukára, mint Belgrádra, mégpedig a nacionalizmus népszerűsítése mentén, ahol aláássa a NATO tekintélyét, korrupció elősegítésével a politikusok és az üzletemberek körében, amivel megbontja az állam egységét. Energetikai függőséget okoz Oroszország, hogy politikai és gazdasági előnyre tegyen szert. Ugyanakkor propagandát terjeszt a helyi médiában és közösségi hálókon keresztül erősíti Moszkva befolyását. Ezért szerinte az USA-nak nagyobb figyelmet kellene szentelnie Bosznia-Hercegovinára.

David Shullman, a Nemzetközi Republikánus Intézet képviseletében arra mutatott rá, hogy Kína a kisebb országok beruházás iránti éhségét használja ki, hogy az európai piacra betörjön. Már az Egy út, egy öv programmal jelentősen megnőtt gazdasági befolyása Európában. Bár Pekingnek nem érdeke a belső megosztás, a régió stabilitása kedvez Kínának is, céljaik eléréséhez félő, hogy a demokratikus folyamatok lerombolásától sem riadnak vissza az illiberális vezetők erősítésével.