2024. április 26., péntek

Új intézkedések a foglalkoztatás serkentéséért

A januártól várható változások nyomán mintegy 5000 ember találhat állást

Törvénymódosításokkal fogja csökkenteni a munkanélküliséget a kormány. A módosítási javaslatok már novemberben a parlament elé kerülnek, az új megoldásokat pedig január 1-jétől alkalmazzák – jelezte a közszolgálati televízió műsorában Slavica Slavičić, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A kulcsfontosságú intézkedéseket a polgárok jövedelemadójáról rendelkező törvény tartalmazza, melyben foglalkoztatási adókedvezményeket irányoznak elő.

„Jelentős adókedvezményben részesülnek azok a munkaadók, akik egyetemet vagy középiskolát most végzett, első munkahelyükre jelentkező fiatalokat vesznek fel, illetve olyanokat, akik az idén nem dolgoztak. A foglalkoztatás első évében mentesülnek a béradó 70 százalékának fizetése alól, a második évben 65, a harmadikban pedig 60 százalékos lesz a kedvezmény. Az első évben a munkáltatóknak e foglalkoztatottak után nem kell szociális biztosítást fizetniük, s a másodikban is csupán 5 százalékot – részletezte az államtitkár, hozzátéve, hogy a kedvezmények akkor is kísérik a foglalkoztatottat, ha vállalatot cserél, tehát új munkaadójának is joga lesz a könnyítésekre.

„Arra számítunk, hogy a munkáltatóknak így majd érdekükben áll megtartani a friss munkaerőt, és hogy jelentősen növekszik a foglalkoztatottak száma. Minél több fiatalt szeretnénk itthon tartani, és így bővíteni a gazdaságot. Becsléseink szerint a januártól várható változások nyomán mintegy 5000 ember találhat állást, egyes elemzések szerint ennél is több.”

Mint Ana Brnabić kormányfő és Siniša Mali pénzügyminiszter hét eleji sajtótájékoztatóján már elhangzott, a kormány úgyszintén adókedvezményekkel szándékozza javítani a külföldről hazatérők helyzetét, pontosabban azokét a képzett emberekét, akik több mint két évet külföldön töltöttek, és ott továbbképezték magukat.

„Bizonyos feltételek mellett 5 évig 70 százalékkal csökkentjük annak az adóját, aki ilyen visszatérőknek ad munkát. Meg kell becsülni a külföldön tudást és ismereteket szerző, majd hazatérő munkaerőt” – mondta Slavičić. Arra is kitért, hogy 2020. január 1-jétől 15 300-ról 16 300 dinárra növelik a bérek adómentes részét, valamint hogy 62-ről 61 százalékra csökken a béradó.

Az államtitkár elmondta továbbá: olyan törvénymódosítás is várható, melynek segítségével könnyebben meg tudják állapítani, vállalkozót fogadott-e fel a munkaadó, hogy ne kelljen új munkaerőt alkalmaznia, és így elkerülhesse a megadóztatást.