2024. március 19., kedd

Ivóvíz a közkutakon

Ada és Mohol központjában juthat megtisztított ivóvízhez a lakosság

Ada község önkormányzata a vezetékes ivóvízre vonatkozó tilalom miatt Ada és Mohol központjában egy-egy közkutat létesített, amelyet a múlt héten helyeztek üzembe.

Az adai közkúton három csapról engedhetnek tisztított vizet a lakosok (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai közkúton három csapról engedhetnek tisztított vizet a lakosok (Csincsik Zsolt felvétele)

A helyi önkormányzat tájékoztatása szerint a létesítményéknél felszerelt víztisztító berendezéseknek köszönhetően a közkutak vize ivóvízként fogyasztható, és folyamatosan a lakosság rendelkezésére áll. A közkutat Moholon a piactéren, Adán a nyilvános vécénél alakították ki. Mindkét kúton három-három szenzoros csapról engedhető, és elvihető a megtisztított vezetékes víz. A létesítmények dr. Miroslav Kukučka víztisztítási eljárása alapján működnek.

A beruházást kényszer szülte, miután május 29-én a Tartományi Egészségügyi Titkárság közegészségügyi felügyelőségének nagykikindai részlege végzésben tiltotta meg a vezetékes ivóvíz fogyasztását Adán és Moholon. A végzés indoklása szerint a víz minőségi jellemzői nem felelnek meg az ivóvíz higiéniai minőségéről szóló szabályzat (JSzK Hiv. Lapja 42/98, 44/99) rendeleteinek a magas arzéntartalom, a szín és az oxidálhatóság miatt. A végzés ugyanakkor engedélyezi a víz tisztálkodási célú használatát, és csak a Standard kommunális közvállalat által működtetett kutakra és vízvezeték-hálózatra vonatkozik, de nem foglalkozik az Adán és Moholon működő vízközösségi kutakkal.

A tilalom miatt az elmúlt időszakban Ada község önkormányzata a közkutak kiépítése mellett más lépéseket is foganatosított, hogy a szabályzatban előírt minőségű ivóvízhez jusson a lakosság. A tilalom miatt a gyerekeknek palackozott vizet biztosítottak az elmúlt tanév végéig az óvodában és az iskolában. Majd június derekától több közintézményben, köztük az óvodákban és az iskolákban megkezdték a víztisztító berendezések felszerelését, amelyek a fordított ozmózis alapelvén működnek, és kiszűrik a nehézfémeket, arzént és minden egyéb szennyeződést a csapvízből. Időközben minden jelentősebb közintézményben felszerelték a víztisztító berendezéseket. Emellett az önkormányzat belekezdett a vízgyár kiépítésének előkészítésébe. Június végén aláírták a szerződést egy hazai tervezői céggel, amely kilencven nap alatt elkészíti a vízgyár tervdokumentációját. Az önkormányzat tervei szerint a beruházást a szerb kormány közberuházási irodája finanszírozná, az építkezés pedig jövő tavaszra kezdődhetne meg.