2024. április 26., péntek

Svéd szakszervezeti vendégek a tartományi kormányban

Ivan Đoković, a tartományi kormány alelnöke, gazdasági és idegenforgalmi titkár tegnap találkozott a svéd szakszervezeti konföderáció, a Landsorganisationen i Sverige (LO) képviselőivel. A skandináv küldöttség munkalátogatásra érkezett Vajdaságba, ugyanis a Vajdasági Önálló Szakszervezetek Szövetségével együtt egy jelentős biztonsági és munkavédelmi, valamint munkásjogokkal foglalkozó projektum részese.

Goran Milić, a Vajdasági Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta: a göteborgi LO szakszervezettel indított közös projektumok révén egyúttal fejlesztik a svédországi szociális partnerekkel való nemzetközi együttműködést is.

Đoković alelnök azt domborította ki, hogy az utóbbi időszakban jelentős sikereket ért el a Tartományi Szociális-gazdasági tanács, melynek maga is tagja. A legnagyobb előrelépést abban látja, hogy a testületet alkotó szociális partnerek immár nemcsak tárgyalnak, hanem közös programokat is kidolgoznak.

„A tartományi szaktitkárság anyagilag is támogatja a helyi szociális-gazdasági tanácsok fejlesztését. Vajdaságban eddig 9 ilyen helyi tanács jött létre, még 7 megalakítását tervezzük, ami egy rövid időszak jelentős vívmányának számít” – mondta Đoković. Emlékeztetett arra, hogy a Szerb Köztársaság Szociális-gazdasági Tanácsa és a Tartományi Szociális-gazdasági Tanács múlt év végi együttes ülésén, melyet a tartományi testület kezdeményezett, abban állapodtak meg, hogy a két tanács évente egyszer együttes ülést tart, a köztársasági tanács ülésére pedig minden alkalommal meghívják a tartományinak a képviselőjét is. A tartományi Szociális-gazdasági Tanács indítványára létrehoztak egy országos szintű munkacsoportot azzal a feladattal, hogy intézkedéseket javasoljon a gazdasági migráció megfékezésére.

A svéd szakszervezetek képviselői és a vendéglátók kölcsönösen ismertették a két ország pillanatnyi gazdasági helyzetét meghatározó tényeket, véleményt cseréltek a szociális párbeszéd előmozdításának lehetőségeiről, a regionális és helyi fejlesztési kilátásokról, az európai integráció egyes kérdéseiről és az előcsatlakozási alapok felhasználásának módozatairól.

A svéd Landsorganisationen i Sverige olyan ernyőszervezet, amely 14 szakszervezetet tömörít; ezek elsősorban a „kék galléros” munkakörökben dolgozók érdekeit védelmezik. A másfél millió munkást felölelő konföderációt 1898-ban hozták létre a Skandináv Munkáskongresszus és a Svéd Szociáldemokrata Párt kezdeményezésére. A kiskeresetűek jogaiért küzd, különösen a falvakban élőkéért, az ő környezetükben ugyanis a leginkább nyilvánvalóak a gazdasági tranzíció és a klímaváltozás következményei.