2024. április 26., péntek
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN

Orsó végzett Sastinnal

Immár minden fogásnemben van olimpiai kvótája Magyarországnak

Ha a kazah fővárosban zajló birkózó-világbajnokság előtt megfogalmazott magyar elvárásokat vesszük alapul, úgy elmondható, hogy teljesült a szövetség óhaja, mert a tegnapi nappal már minden fogásnemben sikerült kvótát szerezni. Érdeklődve és bizakodva vártuk a női mezőnyt, hiszen 57 kg-ban Barka Emese, 62-ben pedig Sastin Marianna lépett szőnyegre, de végül csak a tapasztaltabb, Sastin birkózott értékelhető módon, hiszen Barka a kazah Tissina ellen szerzett 9:0-s győzelme után a brazil De Olivierától tussal kapott ki, és kiesett. Marianna mintegy másfél évvel ezelőtti szülése után immár sokkal jobb formát mutatott, mint a tavalyi, budapesti vb-n, de a legjobb négy között a címvédő bolgár Tajbe Juseinbe futott, aki pillanatok alatt levitte, ott pedig orsóba fogta, s 40 másodperc alatt végzett vele. A magyarok 2013-as világbajnoka a mai bronzmérkőzésen a vigaszágon viaskodó romániai (Incze Kriszta)–kínai–svéd trióból kap majd ellenfelet, de ami még ennél is fontosabb, a legtrófeásabb magyar női birkózó kiharcolta az olimpiai kvótát, így karrierjét a legszebb módon Tokióban fejezheti be.

Sajnos az elején beszorult a lábam, és bár próbáltam kibújni, annyira erős volt a fogás, hogy egyszerűen nem tudtam mit tenni, a térdemet meg mégsem akartam kitöretni. Nem nagyon emlékszem, mikor kaptam ki legutóbb negyven másodperc alatt – nyilatkozta Sastin, aki bizakodik a bronzmeccs előtt, s megígérte, javítani fog.

A férfiak szabadfogása is megkezdődött, s itt is magyar elődöntőst láthattunk, hiszen a honosított Iszmail Muszukajev (65 kg) egy igen izgalmas negyeddöntős meccsen végül technikai tussal (15:2!) nyert a törökök Eb-ezüstérmes képviselője, Kilicsallayan ellen. Az elődöntőben az orosz Rasidov ellen küzdött meg, de későn kapcsolta be a rakétákat, s 0:3 után csak kozmetikázhatott az eredményen (2:3). Teljesítménye viszont neki is ötkarikás vízumot ér, s ezzel a „magyar” maximálisan elégedett lehet, bár ma még a brunei–japán–azeri–egyiptomi kvartettből valakivel a bronzéremért is megmérkőzhet. Teljesítményét egyébként még az is nagyban növeli, hogy a 26 éves dagesztáni származású sportoló a legjobb 32 között nem kisebb ellenfelet győzött le (5:1), mint a a riói olimpia 57 kilós bajnokát, a grúz Kincsegasvilit…

Világbajnokok, 57 kg: Riszako Kavai (Japán). 59 kg: Linda Morais (Kanada). 65 kg: Inna Trazsukova (Oroszország). 76 kg: Adeline Gray (USA).