2024. április 27., szombat

Ön telefonfüggő?

Észrevétlenül terjed, és olyan káros lehet, mint a drogozás és az alkoholizmus

A fiatalok, de az idősebbek is, szülők, nagyszülők is telefonfüggők lehetnek. Hiszem állandóan nyomkodjuk a telefonunkat, és minél többet használjuk, annál többször vesszük újra kézbe. Sokszor érezzük azt, hogy amikor párunk távol van, azonnal meg kell nézniük a telefont, hogy írt-e, vagy posztolt-e valamit, nem számolva azzal, hogy valószínűleg a másik éppen elfoglalt. Ha a buszt várjuk, fogjuk a mobilt, de az iskolából a kisdiákok is okostelefonnal a kézükben tartanak haza. Sokszor a családi ebéd közben beszélgetés helyett a kis képernyőket bámuljuk.

Fotó: pixabay.com

Fotó: pixabay.com

Amikor éppen nincs semmi teendők, gyakran vesszük észre azt, hogy már megint a kezünkben van az okostelefon, pedig nem is tudjuk miért vettük elő, mit szeretnék megnézni, hanem rutinszerűen megnyitjuk a Facebookot, Instagramot, Twittert, és céltalanul böngészünk. A jelenségről Karácsonyi Tünde pszichológussal beszélgettünk.

– A telefonfüggőség egy olyan újkori jelenség, amely észrevétlenül terjed, és olyan káros függőséggé alakulhat, mint a drog- és az alkoholfüggőség – mondta a pszichológus. Azt is mondhatjuk, hogy az életünk részévé váltak a készülékek, sőt, létfontosságúak lettek a mindennapi életben.

– Okostelefonjainkat nemcsak üzenetváltásra használjuk, nemcsak hírt kapunk rajta, hanem belenézünk vele a másik életébe – mondta a pszichológus. Ott kezdődik a baj, hogy nemcsak kapcsolattartásra, üzenetváltásra használjuk a telefont –  amire eleve kitalálták –  hanem többek között internetes böngészésre, tanulásra, szórakozásra, és így teret engedünk annak, hogy telefonjaik felülbírálják a mindennapi életünket, azaz általuk kiszolgáltatottá válunk. A pszichológus szerint, ha az alábbi példákon keresztül magunkra ismerünk, akkor érdemes egy picit elővigyázatosabban bánnunk okoskészülékeinkkel.

– Reggel, amikor felébredünk, már rögtön megnézzük a telefont, milyen változások történtek (üzenet, internet, játék, naptár), de este is a telefon az utolsó, amit kézbe veszünk. Kényszert érzünk, hogy szabadidőnkben többször – óránként több mint 10-szer – is megnézzük a telefont. Kényszeres használat, vagyis a készüléket nem használjuk konkrétan semmilyen feladat megoldására, hanem csak végig görgetjük a közösségi portálokat, megnézzük az e-maileket, készítünk magunkról egy képet, vagy rápillantunk a készülékre, hogy esetleg jött-e új üzenet – figyelmeztet a szakember.

Végezetül a pszichológus kiemelte, a telefonok igenis hasznosak tudnak lenni, de csak akkor, ha okosan, tudatosan használjuk őket.