2024. április 27., szombat

Az is baj, ha nem költenek eleget

Elfogadták Vajdaság költségvetésmódosítását

A tartományi pótköltségvetés lehetővé teszi a tervezett projektumok véghez vitelét, több pénzt szavatol Vajdaság fejlett régióvá válásához, állították ma a tartományi parlament ülésén a hatalmi koalíció pártjai. Az ellenzék szerint korántsem ilyen rózsás a helyzet: tervek nélkül költekezik a hatalom, nem szavatol elegendő pénzt a beruházásokra és nagyon rászokott a tartalékeszközök költésére, hangzottak el a vádak. Így vagy úgy, a büdzsé módosítását megszavazták a képviselők.

A költségvetési adatokat Smiljka Jovanović pénzügyi titkár ismertette (Fotó: Dávid Csilla)

A költségvetési adatokat Smiljka Jovanović pénzügyi titkár ismertette (Fotó: Dávid Csilla)

Az elfogadott pótköltségvetés tételei szerint növekedtek a bevételek, a rendelkezésre álló pénz bő 300 millió dinárral több lesz elsősorban a privatizációkból eredő eszközöknek köszönhetően. A büdzsé bevételi oldalán 68,58 milliárd dinárral számol a legújabb tervek szerint a tartományi kormány, a kiadások elérik majd az év végére a 73,6 milliárd dinárt. Az 5 milliárd dináros költségvetési hiányt a korábbi évekből áthozott eszközöknek, tartaléknak köszönhetően le tudja minden gond nélkül fedni az adminisztráció. A költségvetési adatokat, az ahhoz kötődő részleteket a parlament tegnapi ülésén Smiljka Jovanović pénzügyi titkár ismertette. Az ülést rendhagyó helyen tartották meg: az Újvidéki Vásár Master Központjának konferenciatermében. Mint a helyszínen megtudtuk, a tartományi képviselőház épületén zajló munkálatok valószínűleg az év végéig is eltartanak, a digitalizáció bevezetése, tatarozási feladatok ellátása zajlik éppen, így egy időre a Master Központba „költözött” a parlament.

A napirendi pontok között a képviselők a legnagyobb hangsúlyt éppen a pénzügyi témákra fektették. Megvitatták az idei évre vonatkozó tervek első féléves teljesítéséről szóló jelentést, továbbá a pótköltségvetés javaslatát is. Milenko Jovanov, a hatalmi koalíció legnagyobb tagjának számító Szerb Haladó Párt frakcióvezetője a tartományi kassza helyzetével kapcsolatban elmondta, a tervezés és a végrehajtás is jó, ezt bizonyítja a jelentés és az új javaslat is. Elismerte, hogy a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság még nem valósított meg minden projektumot, s ez azért van, mert a pályázati kiírások nagy részének a határideje az év második felében jár le, így ezután várhatók jelentősebb számadatok. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ismét egy felfelé ívelő pótköltségvetés áll a képviselők előtt, ami a következetes pénzpolitikának az eredménye. Mint mondta, ma 17 milliárd dinárral magasabb a büdzsé értéke, mint 2016-ban, a jelenlegi kabinet mandátumának kezdetén. Ez 27 százalékos növekedést jelent pár év alatt, fűzte hozzá Jovanov, s azt mondta, „nem szívesen lenne a mai ellenzék tagja, mert alig fogalmazható meg bármilyen kifogás is a vezetőség munkáját, eredményeit illetően”.

EGÉSZSÉGÜGYI ÉS OKTATÁSI PROJEKTUMOK

Pelt Ilona, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője kiemelte: olyan jelentős projektumok megvalósulását szavatolja a tartományi költségvetés, valamint a pótköltségvetés, mint amilyen például a topolyai, kishegyesi, szenttamási szennyvíztisztítók megépítése, a Krivaja szennyezettségének csökkentését szolgáló kezdeményezés. Felépítik és felszerelik a topolyai diákotthont is, a nagyberuházási igazgatóság projektuma ez. Egészségházak és kórházak újulnak meg Vajdaság-szerte, az egészségvédelem számára ez is fontos tényező, fejtette ki Pelt, aki rámutatott arra is, hogy az iskolabusz-programot, a középiskolások utaztatását, de az oktatási intézményeknek a tatarozását is kiemelten kezeli a tartományi adminisztráció. A módosítás lehetővé teszi, hogy az ivóvíz minőségének javítására is elköltsenek 117 millió dinárt, tette hozzá, hiszen fontos, életbe vágó kérdésről van szó.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

KÖLTEKEZNEK, DE ROSSZUL

Az ellenzék – melynek egy része továbbra is bojkottálja a parlament munkáját a köztársasági képviselőház esetében érvényes döntéshez igazodva – a tartományi vezetőség alkalmatlansági bizonyítványának tekintette a költségvetési jelentést és a pótköltségvetést. Goran Paunović, a Demokrata Párt frakcióvezetője közölte, a hatalom folyamatosan növeli a tartalékot, hogy abból terv és képviselőházi döntés nélkül költekezhessen kedve szerint. Míg korábban 283 milliót jelentett ez a tartalék, az idén 1,22 milliárd dinárt tesz ki, s a demokraták szerint ez mindent elmond arról, mennyire valósul meg a költségvetési eszközök tervszerű költésének követelménye. A tartaléknak a frakcióvezető elmondása szerint váratlan kiadásokra, nem szabadon kezelhető forrásként kellene szolgálnia.

Hasonló véleményen volt Branislav Bogaroški, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselő-csoportjának vezetője. Mint mondta, 680 millió dinárral alacsonyabb a nyereségi adóból származó bevétel, több száz millió dinárral csökkent az évek során a mezőgazdasági földterületek bérbe adásából származó bevétel is. A nagyberuházásokra szánt összegből 6 milliárdot nem használt fel a tartomány, a megvalósítás mindössze 16 százalékos az első félévben. Hasonlóan rossz a helyzet a közlekedési infrastruktúrában (11), a vízgazdálkodásban (4) és a sportban is (10 százalék), mindenütt alacsony az eszközök kihasználása a tervbe vett projektumok elmaradása miatt, értékelte Bogaroški.

A Szerb Radikális Párt 26 módosító indítványt terjesztett be, de ezeket elutasították. Đurađ Jakšić frakcióvezető szerint hatalmas és felesleges projektumokra költi el a pénzt a tartomány, miközben a valódi nagyberuházásokat hanyagolja az általános költekezés javára. Véleménye szerint megkárosítják a gazdákat, a szociális védelemre szorulókat is, utóbbiak 2 millió euróval kevesebbet kapnak a módosítás révén.

ELLENTMONDÁSOS ELLENZÉKI KRITIKÁK

Smiljka Jovanović pénzügyi titkár elutasította az ellenzéki kritikákat. Mint mondta, az elmúlt években a költségvetési tervek teljesítése 98 százalék körül mozgott, ami annyit jelent, hogy a tervezéssel semmilyen probléma sincs, felelőtlen, meggondolatlan hozzáállásról nem beszélhet senki. Mint mondta, az ellenzék egyfelől azt mondja, nem jó a tervezés, másrészt keveselli a pótköltségvetésben újraosztásra kerülő pénzt. Ellentmondás ez, tette hozzá, hiszen a pótköltségvetés minimális eltérése éppen azt támasztja alá, hogy már az eredeti tervezés is helyénvaló volt, s a módosításra csak az új körülmények beállta miatt lehet szükség kismértékben. Visszautasította a mezőgazdaság és a szociális védelem elhanyagolására vonatkozó vádakat is, s a számos megvalósult támogatásra hívta fel a figyelmet.

A költségvetéssel kapcsolatos javaslatok elfogadását követően a ház megvitatta és jóváhagyta a víz-, erdőgazdálkodási és vadászatfejlesztési alapokkal, mezőgazdasági területek szabályozásával, falufejlesztéssel, közigazgatási illetékekkel, a Szabadka–államhatár–Baja vasútvonal területrendezési tervének kidolgozásával, természetvédelmi területek rendezésével kapcsolatos napirendi pontokat is.

A tegnapi ülésen világossá vált: képviselő-klubot cserélt Nenad Borović, a Demokrata Párt eddigi oszlopos tagja. Mostantól a Szerb Haladó Párt színeiben politizál, ami miatt a DP frakciója mandátumának visszaadására szólította fel: a DP szavazói biztosan nem azért voksoltak erre a pártra, hogy az SZHP lássa a hasznát, érveltek.