2024. április 27., szombat

Bogarason szállt az ének

Bogarason szombat délután hatodik alkalommal tartották meg a Kárpát-medencei Népzenei és Néptánctalálkozót, amely kiváló hangulatban telt el.

A felvonuló csoportok (Horváth Zsolt felvétele)

A felvonuló csoportok (Horváth Zsolt felvétele)

– A bogarasiak sokáig csak nézői voltak azoknak a magyarországi és horvátországi hagyományápoló rendezvényeknek, amelyekre meghívták őket, s így merült fel, hogy nekünk is kellene valamit csinálni – mesélt napilapunknak a rendezvényt szervező Búzavirág Művelődési Egyesület megalakulásáról Ágó György, az egyesület egyik vezetője és a szombati rendezvény szervezője. Az elhatározást tett követte, s az egyesület keretében először néptánccsoportot szerettek volna alakítani, de ehhez a tagok már túl korosak voltak, ezért előbb citeraszekciót, majd a későbbiekben asszonykórust alapítottak. Maga az egyesület 2012-ben kezdett el hivatalosan működni, s még ez év októberének elején megszervezték az első népzenei találkozójukat.

A bogarasiaknak akkoriban színpadjuk sem volt, így a falu központjában lévő szintkülönbséget használták ki a szervezők. Azóta a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően ezt is sikerült szerezniük, a rendezvény megszervezését pedig a zentai önkormányzat támogatja – ecsetelte Ágó. Az egyesületben a tizenévesektől kezdve a hetvenévesekig minden korosztály tevékenykedik. Beszélgetőtársunk elmondta, hogy az elmúlt hetekben horvátországi és magyarországi rendezvényeken és a környékbeli településeken is felléptek, legközelebb pedig Törökfaluban láthatják őket.

A szombat délutáni Kárpát-medencei Népzenei és Néptánctalálkozón, amelyen a csoportok és a nézők is jól érezték magukat, a népdalcsoportok mellett Szabó Dékány Zsófia felsőhegyi népdalénekesnő és a zentai Sarkantyú tamburazenekar is fellépett.