OLVASNIVALÓ

Itt van az ősz, itt van újra...

Szeptemberi filmbemutatók

Horváth Zsolt

2019. szeptember 15., 14:21

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Gyorsan rohan az idő, a nyár már csak a múlté, s az őszi szellővel friss filmek érkeznek a mozikba is.

Szeptember első hétvégéjére, az Az – 2. fejezetét (It – Chapter Two) fújja be a filmszínházakba a jelen esetben dermesztő szél. A Derry-i Vesztesek klubjának a tagjai felnőtté cseperedtek és egymástól szétszóródva élnek. Egy napon viszont mindannyiukhoz érkezik egy hívás, ami miatt visszatérnek a városba, ahol huszonhét évvel később újrakezdődnek az eltűnések, amelyek minden bizonnyal ősellenségük, Pennywise bohóc felbukkanását jelzi…

Angliában és Magyarországon is szeptember 13-án kezdik el vetíteni a Downton Abbey mozifilm változatát, amelyben a Crawley család birtokát a királyi család készül meglátogatni, s ez alaposan felborítja a család életét.

Ugyanezen a hétvégén kezdik el vetíteni a Donna Tartt 2014-as, Pulitzer-díjat nyert, Aranypinty (The Goldfinch) című bestsellerének filmváltozatát Nicole Kidmannal és Ansel Elgorttal a főszerepben. Tartt könyve igazi szenzáció volt 2014-es megjelenésekor: második helyen nyitott a The New York Times bestsellerlistáján, majd hamarosan első lett, és 40 héten át szerepelt a tíz legolvasottabb könyv között. Az Aranypinty főszereplője a tizenéves Theo, akit édesanyja brutális halála és apja távolléte miatt egy gazdag család vesz magához. A fiú nem találja a helyét ebben a világban, szenved az anyja hiányától és ragaszkodik az egyetlen tárgyhoz, ami rá emlékezteti: egy kis méretű festményhez, amit a nő halála előtt néztek meg. Ez sodorja végül az alvilág felé.

Izgalmasnak érkezik a megtörtént eseményeken alapuló, A Wall Street pillangói (Hustlers) című krimi is Jennifer Lopez főszereplésével. A film főhősei, New York-i sztriptíztáncosnők elhatározzák, hogy különböző trükkökkel meglopják a más gazdasági kudarcán nyerészkedőket. Természetesen ez alaposan kiveri a biztosítékot a másik oldalon.

Szeptember harmadik hétvégéjén John Rambo személyében egy régi ismerőst üdvözölhetünk a szélesvásznon, ugyanis ekkor kezdik el vetíteni a mozifilm-sorozat ötödik részét (Rambo 5 – The Last Blood). A megöregedett vietnami veterán arizonai farmján békésen próbálja élni az életét, de továbbra is küzd a háborús múltjából eredő sötét démonaival. Egy napon azonban a mexikói kartell tagjai elrabolják házvezetőnőjének az unokáját, s hősünk felveszi ellenük a harcot.

Magyarországon szeptember 19-én kezdik el vetíteni a Folyékony arany című dokumentumfilmet, amely három borászt mutat be, akik megpróbálják újraalkotni az igazi híres tokaji aszút, amelyért a múlt századokban odavolt a világ.

Az Egyesült Államokban egy nappal később érkezik a mozikba a Diego Maradona című dokumentumfilm, a cím alapján szerintem felesleges ecsetelni, hogy kiről is szól.

A hónap végén mutatják be a Judy című filmet is Renée Zellweger főszereplésével, amely Judy Garland, legendás amerikai színésznő életét meséli el. A magyarországi mozikban úgyszintén a hónap utolsó hétvégéjén kezdik el vetíteni az Isten kegyelméből (Grâce À Dieu) című francia/belga filmdrámát. A film főhőse, Alexandre egy sikeres életet mondhat magáénak, van egy szép családja és jó munkája. Egyik alkalommal azonban szembekerül gyerekkori traumájával. Az a pap, aki gyerekkorában zaklatta, újra gyerekekkel kezd foglalkozni. Alexandre és még két társa, akik ugyancsak áldozatul estek, elhatározzák, hogy megakadályozzák, hogy újra gyerekek közelébe kerüljön az öreg pap.

Szeptemberben az amerikai mozik negyven év után ismét műsorukra tűzik a Csillagösvény (Űrszekerek) mozifilm-sorozat első részének (Star Trek – The Motion Picture) felújított változatát, amely egyfajta mérföldkőnek tekinthető a tudományos-fantasztikus filmek világában, s amely a szélesvásznon is elindította a mai napig rendkívül népszerű  mozifilm- és televíziós sorozatot.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége