2024. április 19., péntek

Intelligens rendszerek napjainkban és a jövőben

A szabadkai Városháza dísztermében csütörtökön megtartott nyitóünnepséggel kezdetét vette a 17. SISY elnevezésű informatikai és intelligens rendszerekkel foglalkozó konferencia. A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola és az Óbudai Egyetem nagy múltú, az IEEE nemzetközi mérnökszövetség szakmai támogatásával megvalósuló rendezvényén ezúttal 14 ország tudósai és kutatói képviseltették magukat, akik között többek között japán, kínai, indiai és kanadai előadók is szerepeltek.

Fürstner Igor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy valamikor a kétezres évek elején úgy érzékelték, hogy az intelligens rendszereknek nagy szerepük lesz a jövőben, ezért hívták életre a SISY konferenciát; ez a jóslat valóra is vált, és ma már folyamatosan valamilyen rendszer vesz körül bennünket, és ezek egy része intelligens, és megkönnyíti a mindennapjainkat.

Ljiljana Trajković, a kanadai Simon Fraser University munkatársa a komplex hálózatokról tartott előadást (Fotó: Gergely Árpád)

Ljiljana Trajković, a kanadai Simon Fraser University munkatársa a komplex hálózatokról tartott előadást (Fotó: Gergely Árpád)

– A konferencián résztvevő kutatóknak ez a konferencia lehetőséget nyújt arra, hogy bemutassák legújabb kutatási eredményeiket. Mindezek valamilyen szinten kötődnek az intelligens rendszerekhez, legyen szó robotikáról, alkalmazott matematikáról, mechatronikáról, esetleg az oktatásról, és ezen előadásokban azt is megtudhatjuk, hogy mi az, ami a fókuszban van, mi az, ami érdekes lesz pár év múlva az iparban, illetve azokban az alkalmazásokban, amelyeket ténylegesen is használni tudunk – nyilatkozta Fürstner, aki azt is elmondta, hogy a Műszaki Szakfőiskolán jelenleg is több olyan tartományi és határon átnyúló projektum is fut, amelynek fókuszában az intelligens rendszerek állnak, nagy hangsúlyt fektetnek a robotikára, és egyre többet foglalkoznak az informatika és a különböző eszközök összekötésével. A konferencia keretén belül a Műszaki Szakfőiskola kutatási eredményeivel is megismerkedhettek a résztvevők.

Az Óbudai Egyetem részéről Kovács Levente rektor a médiának elmondta, hogy az intézményükben egy generációváltás ment végbe, amely azonban nem hatott ki a szabadkaiakkal való együttműködésre és a SISY konferencia megszervezésére, hisz mindkét felsőoktatási intézményt ugyanaz a cél vezérli.

– Az Óbudai Egyetem három fő stratégiai irányt követ, amelyek mindegyike a digitalizált ipar irányvonalát követi, ezek a robotika, az egészségügyi informatika és a kiberbiztonság. Az egyetemünkön öt évvel ezelőtt alakult meg az Egyetemi Kutató, Innovációs és Szolgáltató Központ, amely megalapozza az együttműködéseket. A Szabadkai Műszaki Főiskolával az együttműködés mindig is jó volt, és a Makovecz-programmal is ezt kívánjuk erősíteni – fogalmazott Kovács Levente.