2024. április 27., szombat
FÉRFI VB

Amerika is kiesett!

Egészen váratlan dolgok történnek a kínai férfi kosárlabda-világbajnokságon. Miután a harmadik számú favorit Görögország már a középdöntőben búcsúzott, Szerbia pedig kedden az argentinoktól kapott ki a negyeddöntőben, megszületett a torna lehető legnagyobb meglepetése. Az Egyesült Államok ugyanis szintén a nyolc között fejezte be az éremért zajló küzdelmet, miután Franciaország tíz ponttal, 89:79-re verte a sztárcsapatot.

Hamar láthatta Gregg Popovich, a tengerentúliak népszerű vezetőedzője, hogy nem lesz könnyű dolguk. A gallok döntetlenre hozták az első negyedet, a második tíz percet pedig 6 ponttal nyerték, így szép előnnyel fordultak (45:39). Három ember emelkedett ki a franciák közül, a Utah-ban játszó, a világ egyik legjobb védőjének tartott Rudy Gobert, Evan Fournier, az Orlando bedobója és Nando De Colo, a Fenerbahçe irányítója. Az amerikaiak közül csak a utah-i Donovan Mitchell kapta el a fonalat, s a gyenge csapatteljesítményre az USA rá is fázott a végén: a harmadik negyedet 9 ponttal nyerve még visszavette a vezetést a Popovich-gárda, de az utolsó negyedre a franciák felőrölték ellenállásukat. Mitchell hiába dobott egymaga 29-et, társai nem alkottak maradandót. Gobert egészen elképesztő számokat hozott, 21 pontja mellé 16 lepattanót szedett és 3 blokkot osztott ki. Fournier 22, De Colo 18 pontig jutott.

Nem történt meglepetés a másik szerdai negyeddöntőn, Ausztrália a 24 pontos Patty Mills vezetésével 82:70-re verte Lengyelországot. A kenguruk a pénteki elődöntőben Spanyolországgal mérkőznek (10 óra), a másik ágon Argentína–Franciaország összecsapást (14 óra) rendeznek.

A sors fanyar iróniája egyébként, hogy Szerbia és az Egyesült Államok várva várt találkozójára az 5–8. helyekért zajló rájátszás során kerül sor, ma 13 órakor. A másik alsóházi ágon cseh–lengyel meccset (15 óra) rendeznek, a két győztes az 5., a két vesztes a 7. helyért játszhat majd.

Dongguan: Franciaország–Egyesült Államok 89:79 (18:18, 27:21, 18:27, 26:13)

Dongguan Kosárlabdaközpont, 11 000 néző, vezette: Locatelli (brazil), Purszanidisz (görög), Pascual (Fülöp-szigeteki).

Franciaország: Batum 6, Fournier 22, Gobert 21, M’baye 2, Ntilikina 11, Albicy 5, De Colo 18, Labeyrie, Lacombe, Lessort 3, Poirier, Toupane 1. Szövetségi kapitány: Vincent Collet.

Egyesült Államok: Barnes 4, Harris 5, Mitchell 29, Turner 2, Walker 10, Brown 9, Lopez, Middleton 5, Plumlee, Smart 11, Tatum, White 4. Szövetségi kapitány: Gregg Popovich.