2024. április 26., péntek

Király Ernő szerzeménye is felcsendült

Az Artistico, az Amoroso, a Reformed és a Capriccio elnevezésű triók vastapsot kaptak a szakmabeliektől, a tanáraiktól, a kollégáiktól és a zeneértő-szerető közönségtől a 2. Kamarazenei Fesztivál második estéjén. A székvárosban, a Városháza dísztermében Fiatal tehetségek címmel meghirdetett koncerten Szerbia legjobb triói léptek fel kedden. A koncertre, a fesztivált szervező Újvidéki Fúvós Kvintett Egyesület jóvoltából, a belépés díjtalan volt. Nagyon sok érdeklődő érkezett. Közülük a színvonalas játékot fuvolán, klarinéton, hegedűn, csellón és zongorán azok is élvezni tudták, akiknek helyszűke miatt csak állóhely jutott a Városháza patinás dísztermében.

Már most megérdemlik, hogy külön-külön megjegyezzük az említett triók tagjainak – Andrijana Pantićnak, Matija Raičevićnek, Molnár Sztellának, Jovana Dugonjićnak, Katarina Badnjarnak, Teodora Stankovićnak, Nataša Petkovićnak, Aleksa Penićnek, Igor Dalagijanak, Đurđica Babićnak, Aleksandra Kocićnak és Luka Petrovićnak – a nevét. Ők ugyanis azok a fiatal zenészek, énekesek, akik a hazai és a nemzetközi kamarazenei rendezvényeken a legjobbnak bizonyultak, és olyan komolyan, olyan lelkesedéssel gyakorolnak, hogy biztosak lehetünk benne, minden fellépésükkel a zenekultúra további népszerűsítésén fognak fáradozni.

A közönség élvezte színvonalas előadásukban Jaques Ibert Deux interludes, Blaž Pucihar Full Moon Trio, Gioachino Rossini La regata veneziana, Bohuslav Martinů Promenades, Malcolm Arnold Suite Bourgeoise, Johannes Brahms Die Meere és Enrice Granados Las currucatas modesta, valamint a száz évvel ezelőtt született Király Ernő vajdasági népzenekutató, zeneszerző Canzona pentatonica c. szerzeményét.

A fesztiválszervezők ma, pénteken szintén a Városháza dísztermében várják a közönséget, éspedig a nemzetközi hírnevű Trinity Baroque kamarazenekar koncertjére 20.21-kor. Karolina Bäter és Srđan Stanić a művészeti vezető, csembaló- és orgonaművész Predrag Gostával barokk kori hangszereken fogják megszólaltatni Henry Purcell, Daniel Purcell és G. F. Händel több alkotását. A koncerten fellép Radoslava Vorgić és Dragana Popović operaénekes.

A részletesebb program és a jegyek megvásárlásának lehetősége a következő napokra megtalálható a www.muzickaomladina.org honlapon.