2024. április 26., péntek

Trócsányi László a bővítési biztos-jelölt

Magyarország közismerten bővítéspárti politikájának okán Szerbia sokat vár az új biztostól
Trócsányi László (Fotó: MTI)

Trócsányi László (Fotó: MTI)

Ma megerősítést nyert, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság nemrégiben megválasztott elnöke Trócsányi László volt magyar igazságügyi minisztert javasolta a bővítési biztos tisztségére. Az új összetételű EB feltehetőleg novemberben lép hivatalba. A biztos-jelölteket először az Európai Parlament illetékes bizottsága hallgatja meg, ha pedig pozitívan dönt egy-egy jelölt kinevezésének tekintetében, akkor az EB teljes összetételéről az EP plenáris ülésén szavaznak, várhatóan október végén.

A Blic napilap a témához kapcsolódó írásában Magyarország bővítéspárti politikájára is emlékeztetett, megjegyezvén, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten a szlovéniai Bledben újfent kifejtette: Magyarország az Európai Unió bővítése mellett van, hiszen értékelése szerint Európa csak akkor lehet erős, ha minél több tagállama van az EU-nak.

Dr. Trócsányi László magyar jogtudós, ügyvéd, diplomata, egyetemi tanár. 2000 és 2004 között nagykövetként a Belga Királyság, illetve a Luxemburgi Nagyhercegség
területére kiterjedő hatállyal képviselte a Magyar Köztársaságot. Az Európa Tanács Velencei Bizottságának magyar póttagja volt 2005 és 2013 között. 2007-től 2010-ig alkotmánybíró, majd 2010. november 1-től párizsi nagykövet. 2014-től idén június 30-ig Magyarország igazságügyi minisztere, majd ezt követően EP-képviselő.