2024. április 27., szombat

Csúcstalálkozó a világ tüdejének a védelmében

Kolumbia államfője az erdőirtás meggátolását és az erdőtelepítést szorgalmazza az Amazonas térségében

Az Amazonas-medence kilenc országból hétnek a politikai képviselői ültek Kolumbiában tárgyalóasztalhoz, hogy megállapodjanak a világ legnagyobb őserdejének a területén pusztító erdőtüzeket megállítani hivatott intézkedésekről. A Beta hírügynökség összeállítása szerint Kolumbia, Peru, Ecuador, Bolívia, Brazília, Suriname és Guyana államvezetésének képviselői Leticia-ban egy hagyományos őslakos kunyhóban ültek össze.

Iván Duque Márquez, Kolumbia elnökének szavai szerint a találkozó célja megtalálni az Amazonas megőrzését szavatoló tevékenységrendszert. A kolumbiai államfő értékelése szerint az országoknak össze kell hangolniuk az erdőirtást meggátolni hivatott intézkedéseiket, míg az erdőtüzek ellen információcserével kellene küzdeni. Emellett az erdőtelepítést szorgalmazza. Az illegális erdőirtás, a túlságosan kifejezett állattenyésztés és a kábítószer-kereskedelem jelenti a legnagyobb veszélyt az Amazonasra, közölte Iván Duque Márquez.

Az egészségügyi okokból személyesen távol maradó Jair Bolsonaro, Brazília elnöke videó linken keresztül szólt az egybegyűltekhez, megismételvén korábbi álláspontját, hogy az Amazonas menti országok semmilyen okból kifolyólag nem adhatják fel szuverenitásukat. Az Amazonas-medence országai képesek saját területük vonatkozásában kidolgozni az Amazonas megóvását szolgáló intézkedéseket, nincsen szükségük más országok tanácsaira, fejtette ki Bolsonaro.

Az előzetes bejelentések értelmében a csúcstalálkozó résztvevői elfogadják a Leticiai megállapodást az Amazonasért. Az ebbe foglalt intézkedéstervek nemcsak az Amazonas-menti országokat köteleznék tevékenységre, hanem a térség egyéb országait és a nemzetközi közösséget is. Brazíliában idén 96 598 tűzesetet jegyeztek, ennek 51,4 százaléka az Amazonas területén ütött ki. Augusztus végén négyszer annyi erdőtűz pusztított az Amazonas brazíliai térségében, mint 2018 ugyanazon időszakában. Bolíviában az erdőtüzek 1,7 millió hektárnyi erdőt pusztítottak el.

A környezetvédők értékelése szerint a brazil erődtüzekért java részt Jair Bolsonaro tehető felelőssé, aki politikájával a farmereket és a nagyvállalatokat az esőerdő pusztítására buzdítja, egyebek mellett a szójaföldek kiterjesztésének céljával. Bolsonaro arról is közismert, hogy tagadja a klímaváltozást.