2024. március 28., csütörtök

Otthagyta az egyik miniszter Boris Johnson kormányát

Otthagyta az Egyesült Királyság kormányát Amber Rudd munka- és nyugdíjügyi miniszter. A politikus a Konzervatív Pártból is kilépett. Úgy gondolja, hogy Boris Johnson miniszterelnök nem is törekszik a brexit-megállapodás tető alá hozására, és nem lett volna szabad kizárnia a parlamentben ellene szavazó képviselőket a Konzervatív Pártból. A Sunday Times szerint rajta kívül legalább még hatan elégedetlenek a kormányfővel a kabinetben.

„Fel vagyok háborodva, hogy egy magát konzervatívnak tartó miniszterelnök így viselkedik. A mi pártunk fenntartja a jogrendet, tiszteletben tartja a törvényeket, ő viszont semmibe veszi őket. Ez nevetséges és szégyenteljes." - mondta Dominic Grieve, az egyik képviselő, akit Johnson kizárt a pártból.

A kormányfő egyik fő támogatója, Nigel Evans viszont másképp látja. Szerinte ha az ember kiszabadul a londoni buborékból, azt látja, hogy lenyűgözően sokan támogatják Johnsont, mert valóra szeretné váltani a politikusok három éve tett ígéretét a brexittel kapcsolatban.

Szombaton ismét az EU elhagyása és a kormány ellen tüntettek Londonban. A békés csoport Boris Johnson lemondását követelte, és demokrácia-, valamint bevándorláspárti szlogeneket skandált.