2024. április 27., szombat

Ismét lehangoló adat érkezett a német gazdaság állapotáról

A várakozásoknál nagyobb mértékben estek vissza a német gyáripari megrendelések, ami tovább növelte a recessziós félelmeket az Európai Unió legnagyobb gazdaságában – írja az MTI.

Bundesbank: Recesszióba fordulhat a német gazdaság. Ha a német központi bank előrejelzése helyes, akkor ez egy újabb jele a közelgő válságnak. A német statisztikai hivatal (Destatis) azt közölte, hogy az előzetes adatok szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva júliusban 5,6 százalékkal estek a gyáripari megrendelések éves összetételben.

Elemzők jóval kisebb, 1,1 százalékos visszaeséssel számoltak a júniusi 3,6 százalékos csökkenés után. Júliusban a gyáripari megrendelések 2,7 százalékkal csökkentek júniushoz képest, amikor még 2,7 százalékos növekedést regisztráltak. A szakértők szerényebb, 1,5 százalékos csökkenést vártak júliusra.

Júliusban havi összevetésben a belföldi gyáripari megrendelés 0,5 százalékkal, a külföldi megrendelés 4,2 százalékkal zuhant. A külföldi megrendeléseken belül az euróövezeti megrendelések 0,3 százalékkal nőttek júniushoz képest, ugyanakkor a térségen kívüli megrendelések 6,7 százalékkal csökkentek.

Az elemzők értékelése szerint az újabb gyenge statisztika növeli a recessziós kockázatokat az EU legnagyobb gazdaságában. A második negyedévben 0,1 százalékkal esett a GDP, és könnyen lehet, hogy a második negyedév is gyenge lesz.