2024. április 27., szombat

A digitális fejlesztéseken a hangsúly

Tegnap megkezdődött az új tanév – Mintegy 1400 magyar elsős ül a padokban
A szabadkai Október 10. Általános Iskola alsós diákjai zenés-verses műsorral kedveskedtek új iskolatársaiknak (Gergely Árpád felvétele)

A szabadkai Október 10. Általános Iskola alsós diákjai zenés-verses műsorral kedveskedtek új iskolatársaiknak (Gergely Árpád felvétele)

Szerbia-szerte tegnap, a tanév kezdetén 63.371 első osztályos tanuló foglalt helyet az iskolapadokban. Vajdaság 73 általános iskolájában és 35 középiskolájában lesz magyar nyelvű oktatás, s mintegy 1400 magyar elsős kezdi meg a tanulást. A másodikosok és hatodikosok, valamint a másodikos gimnazisták mostantól kezdve új tanterv szerint tanulnak, és az idén mind az 1800 általános és középiskolában alkalmazni kezdik az elektronikus naplót. További 500 iskolát szerelnek fel digitális tanteremmel, így tízezerre emelkedik a számuk. Kísérleti jelleggel 204 iskolában vezetik be az egy váltásban, egész napos rendszerben zajló oktatást, így a délelőtti tanórák után a délutáni, választható tevékenységekben is részt vehetnek a tanulók. Az állam az informatikai termekbe az idén még 900 millió dinárt fektet be, mert a kormány a legfontosabbnak a korral való lépéstartást véli az oktatás területén is.

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács iskolatáskát ajándékoz azoknak a kisdiákoknak, akik magyar tannyelvű osztályba iratkoztak be, de ezekben a napokban az MNT mintegy 5000 dinár értékű tanszercsomagja is eljutott, vagy hamarosan eljut a magyar első osztályok diákjaihoz. Az ősz folyamán a Rákóczi Szövetség 10 000 forint értékű ösztöndíjára is számíthatnak.