2024. március 19., kedd

A legnagyobb az EPS, a legsikeresebb a NIS

Az ország gazdasági folyamatait befolyásoló száz gazdasági társaság között van hét közvállalat is

A legnagyobb gazdasági társaság 2018-ban a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) volt, hiszen 263,9 milliárd dinár jövedelmet valósított meg, 4,7 százalékkal többet, mint 2017-ben és 25.761 munkást foglalkoztat – derült ki abból a jelentésből, amelyet a Cégnyilvántartási Ügynökség (APR) készített el, figyelembe véve a bejegyzett 100 legsikeresebb gazdasági társaság éves működését.

A harmadik legsikeresebbnek számító vállalat a szendrői HBIS Gruop Serbia Iron & Steel acélgyár(Gergely Árpád felvétele)

A harmadik legsikeresebbnek számító vállalat a szendrői HBIS Gruop Serbia Iron & Steel acélgyár(Gergely Árpád felvétele)

Az APR minden évben elkészíti az ország területén működő gazdasági társaságok ranglistáját, amelyen az üzletelési sikert, a pénzügyi kapacitásokat és a pénzügyi jelentésekben kimutatott veszteséget veszi számba. Így az ország gazdasági mozgásában meghatározó szerep 335 vállalatnak jut, abból 100 határozza meg elsősorban a gazdaság alakulását, míg a gazdasági aktivitások negyede 5 vállalathoz tartozik.

A száz legsikeresebb vállalat listáján szerepel hét közvállalat is, ezek összesen 457.998 millió dinár jövedelmet valósítottak meg, ami a listán szereplő vállalatok összjövedelmének a 14,1 százaléka. Ezek a közvállalatok összesen 51.630 munkást foglalkoztatnak.

Érdekessége a 2018-ra vonatkozó jelentésnek, hogy a harmadik legsikeresebbnek számító vállalat a szendrői (smederevói) HBIS Gruop Serbia Iron & Steel, a volt acélgyár, amely 105,3 milliárd dinár jövedelmet valósított meg, de 2017-ben még nem szerepelt a legsikeresebb vállalatok között.

A villanygazdaság viszont évek óta az élvonalban van a jövedelmét illetően, hiszen a közvállalat teszi ki az ország gazdaságából származó bevétel mintegy 2,5 százalékát.

A legsikeresebb gazdasági társaságnak és egyben a legaktívabbnak a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) számít, noha az EPS után a második helyen áll a megvalósított 258,5 milliárd dináros, éves jövedelmével. A 2017-es évhez képest 19,8 százalékkal nőtt a bevétele. A száz legjobban működő vállalatai között a 18. helyen szerepel a magyarországi MOL szerbiai leányvállalata is a 42,8 milliárd dináros évi jövedelemmel. Az osztrák OMV a 22. helyen áll a 35,2 milliárd dináros jövedelemmel. Az orosz Lukoil a 24. helyre került a 33,4 milliárd dináros jövedelemmel.

A harmadik helyezett acélgyár ugyanakkor, a gazdasági elemzők szerint, az acél alacsony világpiaci ára ellenére 34,6 százalékkal növelte az éves jövedelmét 2017-hez képest.

A külföldi beruházásoknak köszönhetően a legmagasabb nettó nyereséggel a bori Zijin Bor Copper, az egykori RTB gazdasági társaság büszkélkedhetett 2018-ban, 90,05 milliárd dinár nyereséggel számolt, s ez mégsem volt elegendő, hogy az 5 vezető pozícióban levő vállalat közé kerüljön. Megelőzte a Delhaize Serbia kiskereskedelmi lánc, amely 2018-ban 100,4 milliárd dináros jövedelmet valósított meg, valamivel többet, mint a Mercator üzletlánc, amely 84 milliárd dinárt tudott felmutatni.

Az ötödik a ranglistán a kragujevaci Fiat Automobili Srbija autógyár a 88,3 milliárd dináros jövedelmével, de megjegyzik, emellett 5,9 milliárd dinár veszteséget is felhalmozott.

A legnagyobb jövedelemnövekedést a Belgrád víziváros vállalat valósította meg a lakások eladása által, mégis nagyobb figyelmet érdemel a belgrádi Nikola Tesla Repülőtér üzleti jelentése, hiszen 12 százalékos növekedést ért el a 2017-es évhez képest. Ezt a repülőtéri szolgáltatások megfizettetésével sikerült elérnie, ugyanis 9,3 millió dinárral növelte az ebből származó bevételt, ami végül 69,5 millióra rúgott.

Nagy arányban csökkent ugyanakkor a šidi Victoriaoil és a belgrádi Jugoimport-SDPR jövedelme, a korábbi évhez képest harminc százalékkal. Ám a legnagyobb veszteséggel a PKB mezőgazdasági vállalat számolt, hiszen tavaly 22,6 milliárd dinár veszteséget könyvelt el – derült ki az APR tegnap közzétett elemzéséből.

A téma kapcsán megtartott sajtótájékoztatón Milan Lučić, a Cégnyilvántartási Ügynökség igazgatója elmondta, 2018-ban 23 ezer gazdasági egységet szüntettek be kényszerfelszámolás útján, ám már most látható, hogy további 15 ezer vállalatot számolnak fel 2020-ban.