2024. március 29., péntek

Đacima prvacima školski pribor na poklon

U Kanjiži 152, u Senti 154 učenik upisao u ovoj školskoj godini prvi razred na mađarskom nastavnom jeziku

Povodom početka školske godine u ponedeljak, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine je održao centralnu proslavu za vojvođanske đake prvake koji će nastavu pohađati na mađarskom jeziku.

Foto: Karolj Puškaš

Foto: Karolj Puškaš

Manifestacija je organizovana uz podršku Vlade Mađarske i državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Predsedništva ministarstva i učešće Fondacije „Betlen Gabor.“ O značaju obrazovanja na maternjem jeziku su na svečanostima u Kanjiži i Senti govorili visoki funkcioneri. Svi đaci prvaci, koji će nastavu pohađati na mađarskom jeziku za početak školske godine su dobili poklon paket školskog pribora.

U Kanjiži su 152 đaka prvaka i njihovi roditelji su dočekani u 15 sati u Domu umetnosti, gde im je uručen bogat poklon paket školskih pribora. Svečanosti su prisustvovali šef odeljenja državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Predsedništva ministarstva mađarske Vlade Judit Sabo Pirići, predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine magistar Jene Hajnal, predsednica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Aniko Jeras i gradonačelnik Kanjiže Robert Fejstamer.

U svom svečanom govoru Ištvan Pastor se zahvalio svim roditeljima koji su svoju decu upisali u mađarsko odeljenje jer je u poslednjoj deceniji - kako je formulisao – uspelo preokrenuti proces gubitka nacije. Judit Sabo Pirići je rekla da je velika radost što ovde u južnom kraju nije značajno opao broj dece koji su odabrali škole, razred na mađarskom nastavnom jeziku.

 – Roditelji su to izabrali velikom radošću, a mi velikom radošću dolazimo na ovakve lepe događaje. Bilo je lepo videti da su 152 đaka prvaka preuzeli poklon Nacionalnog saveta.

Magistar Jene Hajnal je naglasio da u proteklom desetogodišnjem periodu učenici, roditelji i pedagozi nikad nisu tako spremno dočekali početak školske godine kao sad.

– Što se tiče udžbenika, školskog pribora, školske torbe, saradnje s roditeljima, izgradnje kontakata i stručnog osposobljavanja pedagoga, svi su se našli zajedno. Pre svega smo se skoncentrisali na to da deca koja žele da uče na svom maternjem jeziku, i roditelji koji su odlučili da svoje dete upišu u mađarsko odeljenje, znaju da ih podržavamo.

Nakon pozdravnih govora đaci prvaci su preuzeli svoj poklon paket.

U SENTI BOGAT PROGRAM POVODOM PODELE POKLONA

Deo centralne svešanosti u Senti održan je u Domu kulture u 17 sati. Svečanosti pored 154 đaka prvaka sa teritorije opštine prisustvovali su i šef odeljenja državnog sekretarijata Predsedništva ministarstva mađarske vlade Judit Sabo Pirići, predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine magistar Jene Hajnal, predsednica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Aniko Jeras, gradonačelnik Sente Rudolf Cegledi, predstavnici lokalne samouprave, Nacionalnog saveta, direktori osnovnih škola i zabavišta.

Svečanost je počela mađarskom himnom, nakon toga je govor održao Rudolf Cegledi. On je pozdravio đake prvake i poželio im mnogo uspeha.

 – Opština pomaže obnovu i modernizaciju obrazovnih ustanova. Radi to ne samo iz razloga da bi 154 đaka prvaka, nego i svi učenici u senćanskoj opštini mogli započeti školsku godinu i nastaviti školovanje u odgovarajućoj sredini – rekao je gradonačelnik.

Judit Sabo Pirići je u svom govoru rekla da su poklon paketima i podrškom obrazovanja i vaspitanja koja će uskoro da stigne, želeli roditeljima ublažiti materijalni teret koji imaju početkom školske godine. Ona je istakla važnost očuvanja mađarskog jezika i kulture i značaj obrazovanja na maternjem jeziku.

 – Ako smo i dalje ponosni na svoje mađarstvo, možemo da se okrenemo prema budućnosti ojačani u svom jeziku i svojoj duši. Imaćemo mađarske škole, mađarske učenike, čuvare naše tradicije. Mađarska vlada doprinosi tome iz godine u godinu ne samo paketima školskih pribora, nego i bezbrojnim takvim mogućnostima koji od zabavišta do fakulteta pomažu obrazovanje na maternjem jeziku – kazala je Judit Sabo Pirići.

Ištvan Pastor je 1. septembar nazvao praznikom nadanja i vere u budućnost. Kako je naveo, Senta ima istaknutu ulogu u obrazovanju na mađarskom jeziku u Vojvodini, zbog toga su u obrazovanju i postignuti značajni rezultati u protekloj godini. Naglasio je da mada ove godine ima manje đaka prvaka nego pre pet godina, sad je u prvi razred na mađarskom nastavnom jeziku upisano više od 1300 mališana.

 – Taj broj je još uvek značajan. Sve dok imamo i jedno dete koje uči na mađarskom jeziku, moramo učiniti sve da im obezbedimo uslove pod kojima mogu da ostvare svoje mogućnosti – kazao je Pastor.

Nakon svečanih govora đake prvake su pozdravili učenici Osnovne škole „Turzo Lajoš“ muzičkim, plesnim programom, posle čega su đaci prvaci preuzeli poklon paket.