2024. április 27., szombat

Kevéssel, de nőtt az elsős diákok száma

Adán a középiskolában majdnem négyszáz tanuló kezdi meg vagy folytatja tanulmányait szeptembertől

Az adai Műszaki Iskolában összesen 397 tanuló, köztük 113 elsős diák végzi majd középiskolai tanulmányait a 2019/2020-as tanévben.

Gilice Hilda (Csincsik Zsolt felvétele)

Gilice Hilda (Csincsik Zsolt felvétele)

Gilice Hilda iskolaigazgatótól megtudtuk, hogy az elmúlt tanévhez képest összességében növekedett a középiskola tanulóinak a létszáma. Az elsős diákok is többen lesznek, mint tavaly, de a tervezett hat helyett csak öt elsős tagozatot sikerült megnyitni a számukra.

– Az adai Műszaki Iskola hat első osztályt tervezett a 2019/2020-as tanévben. Ebből sajnos a szerb tannyelvű hálózatüzemeltető-rendszergazda szakot nem tudjuk megnyitni, mert mindössze öt tanuló jelentkezett. Ebben a tanévben kizárólag magyar nyelven nyitunk öt első osztályt – magyarázta Gilice Hilda. – Ezek közül a legnépszerűbb a számjegyvezérlésű gépek technikusa szak, ahova huszonkilenc tanuló iratkozott be. Szintén nagyon népszerű a hároméves fémmegmunkálógép-kezelő szak, amelyen ugyancsak huszonkilenc tanulónk kezdi meg tanulmányait. Emellett jelentős számú, huszonnégy tanulónk van a számítógépek elektrotechnikusa szakon, illetve népszerű a mechatronikai technikusi oktatási profil is, amelyre huszonegy diák jelentkezett, valamint összesen tízen kezdik meg tanulmányaikat a kőművesszakképzésen. Jelenleg 113 elsős tanulónk van. Az előző évekhez viszonyítva nem csökkent a létszámuk, mivel tavaly 107 elsős diákunk volt. Összességében is növekedett az iskola tanulóinak a létszáma, mivel az elmúlt tanévben 380 diákunk volt, az idén szeptembertől pedig 397-en tanulnak az adai Műszaki Iskolában. Minden szempontot figyelembe véve és elemezve, azt hiszem, elégedettek lehetünk, hogy ennyi tanulóval kezdjük a következő tanévet. A tanárkollégák kitartó munkája, a magyar állam és a Magyar Nemzeti Tanács által biztosított eszköztámogatások, a modern taneszközök, a tanításon kívüli tevékenységek, az oktatási profilkínálat és a munkaerőpiac igényei mind hozzájárultak ahhoz, hogy a tanulók az általunk felkínált oktatási szakokat és az adai Műszaki Iskolát válasszák.

Az adai középiskolában az elmúlt tanévhez képest több diák tanul (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai középiskolában az elmúlt tanévhez képest több diák tanul (Csincsik Zsolt felvétele)

Az intézményben továbbra is a színvonalas oktatásra törekszünk, és igyekszünk modern taneszközöket biztosítani a tanulóink számára. Szeptember elsejétől megvalósul egy nagy álmunk, a sulitévé elindítása. Természetesen nagyrészt a tanulóink munkájára számítunk a stúdió berendezésében és a sulitévé működtetésében. A tanulók és a kollégák is nagyon lelkesek. Korábban már sikerült az MNT és a magyar állam támogatásával venni egy korszerű kamerát. A diákok már a tavalyi tanévben megmutatták, hogy ez a témakör nagyon érdekli őket. A sulitévében nemcsak az iskolában zajló történésekről számolhatnak majd be, hanem eljuthatnak az intézménnyel kapcsolatos egyéb eseményekre is. Ezzel szélesítjük a látókörüket – nyilatkozta a Műszaki Iskola igazgatója.