2024. április 27., szombat

A „2+2+1” sikerének titka

A Piazzolla Fivers kvintett Újvidéken megtörte a jeget

A Piazzolla Fivers kiváló fiatal zenészei nagy sikert arattak a székvárosban. A városi önkormányzat és az Újvidéki Módszertani Központ szervezte minapi ingyenes tangózenei esten a Városháza dísztermében minden ülő- és állóhely „elkelt”. A nagy érdeklődés egyik oka, hogy sokan korábban is hallották Zima Renáta újvidéki hegedűs ragyogó játékát, aki zenész családban hatéves korától ismerkedett a hangszer szépségével: játszott, muzsikált és tanult. Általános és középfokú tanulmányait a helybeli Isidor Bajić Zeneiskolában fejezte be, s közben számos versenyen vett részt szólistaként és különböző kamaraegyüttes tagjaként. Eddig több mint 30 rangos díjjal dicsekedhet.

Az ifjú művész 2014-ben a Grazi Művészeti Akadémián Vesna Stanković Moffatt növendéke lett. 2018-ban oklevelet szerzett alapfokon és beiratkozott mesterképzésre. Azóta a koncert-előadói szakon kívül az említett akadémián pedagógia szakon is tanul. Közben szólistaként, valamint különböző kamaraegyüttesek és zenekarok tagjaként fellépett Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában. Ausztriában és Németországban.

Milyen élmény az újvidéki közönségnek játszani? – kérdeztük a vastaps és a jókívánságok fogadása után Zima Renáta hegedűst.

– Azt mondják, a legnehezebb a saját városomban fellépni. Nagyon jó érzés visszajönni, családnak, barátoknak muzsikálni az egyetemi tanulmányok során, amikor még van időnk gyakorolni, hogy együtt lépjünk fel a kollégákkal, és tapasztalatot szerezzünk a későbbi fellépésekhez.

Ezt a repertoárt hallották Grazban több alkalommal: nyilvános órákon, mesterkurzusokon, az egyetemi kar bálján. Így jól begyakoroltuk a műsorunkat nagyobb hangversenyek előtt. Újvidéki fellépésünkkel pedig megtörtük a jeget.

Mondhatjuk-e, hogy a „kettő plusz kettő, plusz egy” a siker titka? A 2017-ben alakult együttesnek a megalakulása óta Georg Schulz harmonika- és kamarazene-tanár a mentora. Két osztrák és két horvát fiú, meg egy újvidéki lány képezi a mostani felállást.

– Mindannyian a Grazi Művészeti Akadémia fiatal zenészei vagyunk. Luka Lovrenović horvátországi harmonikás, Dominik Carević horvátországi villanygitáros, Andreas Liebminger ausztriai nagybőgős, Georg Wiedner ausztriai zongorista és én újvidéki hegedűs spontánul jöttünk össze, mert az akadémián kötelező tantárgyunk a kamarazene. Elhatároztuk, megpróbálunk együtt muzsikálni. Együttesünkben olyan hangszereken játsszunk, mint amilyenen játszottak a híres argentin Astor Piazzolla (1921–1992) együttesében. Emiatt döntöttünk úgy, hogy elsősorban az ő szerzeményeit adjuk elő, természetesen más argentin zeneszerzők műveit, tangóit is szívesen játsszuk. Megtetszett, hogy mi öten együtt zenéljünk, s tervezzük, hogy továbbra is együtt lépünk fel – mondta Renáta.

A fiatalok hasonló hangszereken muzsikálnak, mint a zenészek Astor Piazzolla eredeti együttesében, amely számára a neves argentin zeneszerző tangóinak a legnagyobb részét írta.

A Piazzolla Fivers fiatal zenészei Astor Piazzollán kívül más, kevésbé ismert tangószerzők műveit, továbbá a klasszikus szerzemények feldolgozásait adták elő Ausztriában. Az együttes tagjai 2018 áprilisában a Grazi Művészeti Akadémia tangózene-műhelymunkáján jeles tangóművészektől tanultak, a záró koncerten muzsikáltak, és az idén februárban az erről készült hanghordozón ők adják elő Astor Piazzolla Adios Nonino (Isten veled, apám) c. szerzeményét, amelyet az újvidéki koncerten is hallottunk a 3. számú hegedűre írt tangóetűd, a Milonga del Angel (Angyaltánc), valamint az Otoño Porteño (Ősz), az Invierno Porteño (Tél), Primavera Porteño (Tavasz), Verano Porteño (Nyár), továbbá az Oblivion (Felejtés), a Kvintettre írt hangverseny, valamint A. Villdónak az El Choclo (Kukoricacső) c. szerzeménye mellett.

További terveitek?

– Reméljük, lesz még koncertünk másutt is: Zágrábban, majd ismét Grazban. Tervezzük, hogy begyakorolunk még Piazzolla-szerzeményeket, továbbá más tangót író zeneszerzők darabjait, valamint különböző zeneszerzők klasszikus műveit. Továbbra is kapcsolatban szeretnék maradni a szülővárosommal. A szülőváros sokat jelent a művészember számára, így van ez esetemben is. Zenész családban nőttem fel. A szüleim a zenei támaszaim, szakmai kérdéseimmel is mindig hozzájuk fordulhatok. A mesterképzés elvégzése után remélem, el tudok helyezkedni külföldi zenekarban vagy iskolában hegedűtanárként – fűzte hozzá Renáta, akit a sikeres újvidéki koncert után megörökítettünk édesapja és általános iskolai hegedűtanára, Zima Csaba és középiskolai hegedűtanára, Iva (Stanković) Majstorović társaságában. Hegedűtanárnő édesanyja, Mónika a koncert idején a közönség soraiban ült, hallgatta és fotózta Renáta lányukat.