2024. április 27., szombat

Kevesebb a diák Magyarkanizsán

Mint nagyjából mindenhol, Magyarkanizsán is kevesebb diák indul iskolába a 2019/2020-as tanévben, az előzőekhez képest.

Általános jelenség ez sajnos, és itt sincs másképp, viszont ez nem mehet az oktatás rovására, a színvonal megtartására törekednek a pedagógusok, akik fájó szívvel veszik tudomásul, hogy évről évre fogyatkozik azok létszáma, akik a helyi iskola padjait koptatják. Szepesi Zoltán magyarkanizsai iskolaigazgató elmondta, hogy szeptember elsején összesen 875 tanulóval kezdik az évet Magyarkanizsán és a kihelyezett tagozatokon.

– A Zmaj épületben 355 diák indul iskolába elsején, az Adyban 354, Martonoson 112, Adorjánon pedig 42 tanuló, Velebiten, a kombinált tagozaton 8 tanuló lépi át az iskola küszöbét. Az elmúlt néhány év alatt több mint 200 diák folytatja máshol, leginkább külföldön a tanulmányait. Szervezési okok miatt úgy döntöttünk, hogy mivel páratlan az elsős magyar ajkú osztályok száma, ezért váltogatni fogjuk, hogy egyik évben a Zmaj iskolában lesz két elsős osztály, a másik évben az Adyban, hogy a két épület tanulólétszáma kiegyenlítődjön – mondta az igazgató. Azt is kifejtette, hogy a felső tagozatokban nagy változások nincsenek, de két hetedik osztályt újra kellett formálniuk, mert az egyikben annyira lecsökkent a létszám, hogy össze kellett vonniuk a két osztályt.

Érdekesség, hogy Martonoson viszont új tagozat nyílik, amire eddig nem volt példa, mégpedig szerb tannyelvű, amelybe a Koszovóból betelepült romák gyermekei járnak majd.

Az egész községben összesen 1540-re tehető az iskolások száma.