2024. április 27., szombat

A közlekedésbiztonság növelése érdekében

A pontosabb sebesség-ellenőrzés érdekében az újvidéki önkormányzat úgy döntött, hogy doppler-radarokat helyeznek el az iskolák közelében.

A Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal versenypályázatot írt ki annak érdekében, hogy kiválasszák a radarok elhelyezését végző vállalatot. A tenderre csak a niši DMV vállalat jelentkezett, és a bírálóbizottság döntésének értelmében ők nyerték el a munka kivitelezésének jogát. A munkálatok összértéke csaknem hárommillió dinár. A radarok elhelyezése mellett, a győztes vállalat a megfelelő szoftvert is biztosítja a radarok működéséhez.

Az új radarokat először a Đorđe Natošević és a József Attila Általános Iskolák környékén helyezik el.

A tervezett radarok a járművezetőket figyelmeztetik a megengedett sebességre, információt nyújtanak a közelükben elhaladó járművek jelenlegi sebességéről, valamint felismerik a járműtípust is – olvasható a 021.rs hírportálon.

A radarok által összegyűjtött adatokat a forgalmi adatok elemzéséhez használják fel, ezzel a módszerrel sokkal könnyebben felismerhető, ha valaki nem tartja be az előírt szabályokat, és segít a lelkiismeretlen vezetők megbüntetésében. A doppler-radarok kijelzőjén tehát látható lesz a környéken engedélyezett maximális sebesség, az elhaladó jármű sebessége, valamint a figyelmeztetések abban az esetben, ha túl gyorsan haladunk. Ezenkívül, a radarok kijelzőjén olyan figyelmeztetések is láthatók lesznek, hogy mikor közlekednek a diákok a gyalogátjárókon, külön fényjelzés vonatkozik a sebességkorlátozás túllépésére. A doppler-radarokat integrálják a város közlekedés-ellenőrzési rendszerébe.

A tervek szerint a radarok 200 méteres távolságban ellenőrzik majd a közlekedést, napenergiára működő panelekből kapják az áramot, szükség esetén a villanyhálózatra is rácsatlakoztathatók.

A DMV vállalatnak 90 napja van a munkálatok elvégzéséhez, ami azt jelenti, hogy ősszel már működésbe lépnek a radarok az iskolák környékén.