2024. április 27., szombat

Félmilliárd dollár bírság a Johnson & Johnsonnak

Összesen 572 millió dolláros büntetést szabott ki az amerikai bíróság a Johnson & Johnson gyógyszereket és egészségügyi termékeket gyártó vállalatra az opiátválságban játszott szerepéért. A vád szerint a Johnson & Johnson folyamatosan megtévesztő kampányt folytatott az opiáttartalmú fájdalomcsillapítók népszerűsítése érdekében. Az opiátok miatt 1999 és 2017 között mintegy 400 ezer haláleset történt túladagolás következtében az Amerikai Egyesült Államokban – tették közzé a betegségmegelőző és ellenőrző központ illetékesei.

A keresetet a közveszély okozására vonatkozó törvényre hivatkozva Oklahoma állam nyújtotta be a gyógyszergyártó óriás ellen. Azzal vádolta a céget, hogy éveken keresztül több millió dolláros, megtévesztő kampányt folytatott, amelynek során csodagyógyszerként mutatta be az opiáttartalmú fájdalomcsillapítókat. Eredetileg 17 milliárd dollárt kértek, de a cégnek végül csak 572 millió dollárt kell fizetnie az államnak.

Az Egyesült Államokban egyre többen élnek olyan fájdalomcsillapítókkal, amelyek függőséget okoznak, és ezeket a gyógyszereket nem egy esetben kábítószer-kereskedők is terjesztik.

A Johnson & Johnson vállalat illetékesei tagadták, hogy illegális cselekedetet követtek volna el, és kijelentették, hogy megfelelőképpen jártak el a marketingeszközök alkalmazásában.