2024. május 10., péntek

Megnyílt a művészet kapuja

A péterváradi óvárosban szombaton este kezdetét vette az „Újvidék kapuja” elnevezésű második Kulturális kaleidoszkóp rendezvénysorozat. Az erődítmény városrészén kívül, mintegy 80 helyszínen zajlanak a székvárosban az események szeptember 30-áig. A rendezvény jelentősége abban rejlik, hogy összekapcsolja a helyszínt a különböző programokkal, sőt magukat a részvevőket is, a kulturális intézményeket a szabad művészekkel és a polgárokkal. A Kulturális kaleidoszkóp bemutatja Újvidék sokszínűségét, hiszen a több mint 400 esemény közül mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

A szombat esti megnyitón, a vetítésnek köszönve, a látogatóknak alkalmuk volt megtekinteni, hogyan is nézett ki az első világháború után lerombolt újvidéki kapu. Az egykori kapu helyszínétől indult az Örökség sétája elnevezésű gyalogtúra az óvároson keresztül, amelyet Miroslav Farkaš újságíró vezetett. A séta után a Péterváradi eset című film vetítése következett, amely az óváros és a péterváradi vár rekonstrukciójáról szól. Ezen eseményekkel párhuzamosan tartották meg úgyszintén az óvárosban a Bánság 80 multimediális kiállítás megnyitóját, amely a bánság megalapítása óta eltelt nyolcvan év emlékét foglalja magában. A kiállítás az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021, az Újvidéki Városi Levéltár és a Vajdasági Levéltár együttműködésének keretében valósult meg.

− A Kulturális kaleidoszkóp egyesíti a különböző művészeti ágakat, amelyek közé az építészet is tartozik. A péterváradi óváros az egyik legjelentősebb kulturális örökségünk, és a legfontosabb infrastrukturális projektünk, hiszen nagyban készülünk 2021-re, amikor is Újvidék lesz Európa Kulturális Fővárosa. Az elkövetkező egy hónapban filmvetítések, klasszikus zenei koncertek, könyvbemutatók és különböző események lesznek városszerte, a kaleidoszkóp célja valójában az, hogy Újvidék a művészet színtere legyen – mondta Milana Milovanov, az Újvidék 2021 Alap sajtófelelőse.