2024. április 26., péntek
VÍZILABDA – XII. NEMZETKÖZI TORNA, ZENTA

Három nap, huszonkilenc mérkőzés

Hódmezővásárhelyi, zentai és dunaújvárosi diadal a Népkertben

Cseppet sem volt könnyű dolguk idén a zentai XII. nemzetközi vízilabdatorna szervezőinek, a háromnapos rendezvény alkalmával összesen huszonkilenc mérkőzést kellett lebonyolítaniuk. Az előzetes információink nem bizonyultak helytállónak, az idei kiírásban nem egy, hanem két korosztályos fiú- (U13 és U16), valamint egy leánytornának adott otthont a népkerti fekete medence. Az összesen 14 csapatot felvonultató rendezvény pénteken, az 1. fordulók mérkőzéseivel és az ünnepélyes megnyitóval kezdődött – utóbbi alkalmával felszólalt a Zenta Vízilabdaklub elnöke, Lengyel Károly, majd a város polgármestere, Czegledi Rudolf üdvözölte a résztvevőket. Köszöntőjükben mindketten hangsúlyozták, rendkívül örülnek, hogy a torna már ilyen komoly hagyománynak örvend és jelentős múltra tekint vissza, remélik, ez a továbbiakban is így marad, s hogy a résztvevők, sportolók és edzők egyaránt szívesen jönnek a Tisza-parti kisvárosba, és szép emlékekkel távoznak.

A program ugyan nagyon zsúfolt volt, ennek ellenére gördülékenyen zajlott. Izgalmas, parázs meccseket láthattak a nézők, a játékosok fiatal koruk ellenére is pazar akciókkal, látványos megoldásokkal rukkoltak elő. A fiúknál mindkét korcsoportban ugyanazok az egyesületek versengtek, a hazaiak mellett eleget tett a meghívásnak a budapesti Polo SC, a Hódmezővásárhely, a Dunaújváros és a Sopron együttese, míg a lányoknál a Zenta Yordo, a Dunaújváros, a Nagyvárad és a Hódmezővásárhely mérte össze erejét.

A fiúknál a csoportkör döntött, helyosztókat már nem rendeztek, a fiatalabbaknál a Hódmezővásárhely, a 16 éven aluliaknál pedig a házigazda bizonyult a legeredményesebbnek. A lányoknál idén sem volt kétséges, hogy a szinte már hazajáró dunaújvárosiak viszik el a győztesnek járó trófeát, Shmidt Tamás együttese a csoportmeccsek, majd a döntő során is magabiztosan helytállt. A Zenta Yordo ezúttal zömmel az utánpótlásra támaszkodott, ám a kislányok bizonyították, jó úton járnak, komoly munkával szép eredményeket érhetnek majd el, Tóth László együttese egyébként a második helyen zárt.

A hivatalos mérkőzéseken kívül, szombaton az ebédszünetben a zentai és a dunaújvárosi veteránok is megmérkőztek, a találkozó igazságos, 7:7-es döntetlennel zárult. A meccs igen barátira sikeredett, laza hangulatban telt, az „öregek” azért megmutatták, nem felejtettek el mindent. Lassabban úsznak, nem olyan fürgék és robbanékonyak már, de még mindig a kisujjukban van a sportág csínja-bínja.

Sőregi Oszkár, az egyesület sportigazgatója a szervezők nevében zárásként köszönetet mondott a résztvevőknek, hogy mindvégig a sportszerűség és a fair play szellemében játszottak, reméli, hogy a vízilabda mellett a barátkozásra is jutott idő. Hangsúlyozta, a torna ezúttal sem jöhetett volna létre a helyi önkormányzat, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság, valamint a szentesi Yordo magánvállalat segítsége nélkül, amiért végtelenül hálásak.

Eredmények, U13 fiúk, 1. forduló: Sopron–Polo SC 4:12, Zenta–Dunaújváros 6:11. 2. forduló: Polo SC–Zenta 14:2, Hódmezővásárhely–Sopron 9:2. 3. forduló: Zenta–Hódmezővásárhely 2:21, Dunaújváros–Polo SC 3:7. 4. forduló: Hódmezővásárhely–Dunaújváros 8:3, Sopron–Zenta 10:3. 5. forduló: Dunaújváros–Sopron 6:9, Polo SC–Hódmezővásárhely 4:5. A végeredmény: 1. Hódmezővásárhely 12, 2. Polo SC 9, 3. Sopron 6, 4. Dunaújváros 3, 5. Zenta 0 pont.

A torna legjobb játékosa: Fidler Bence (Sopron). A torna legjobb kapusa: Maróti Patrik (Polo SC). Gólkirály: Tóth Zétény (Hódmezővásárhely).

U16 fiúk, 1. forduló: Sopron–Polo SC 1:9, Zenta–Dunaújváros 10:8. 2. forduló: Polo SC–Zenta 8:18, Hódmezővásárhely–Sopron 9:4. 3. forduló: Zenta–Hódmezővásárhely 9:6, Dunaújváros–Polo SC 3:7. 4. forduló: Hódmezővásárhely–Dunaújváros 7:7, Sopron–Zenta 4:8. 5. forduló: Dunaújváros–Sopron 6:5, Polo SC–Hódmezővásárhely 5:3. A végeredmény: 1. Zenta 12, 2. Polo SC 9, 3. Hódmezővásárhely 4, 4. Dunaújváros 4, 5. Sopron 0 pont.

A torna legjobb játékosa: Turner Dániel (Dunaújváros). A torna legjobb kapusa: Papp Roland (Hódmezővásárhely). Gólkirály: Mihajlo Popović (Zenta).

Lányok, 1. forduló: Zenta Yordo–Nagyvárad 9:4, Dunaújváros–Hódmezővásárhely 10:8. 2. forduló: Nagyvárad–Hódmezővásárhely 5:6, Zenta Yordo–Dunaújváros 3:12. 3. forduló: Dunaújváros–Nagyvárad 22:1, Hódmezővásárhely–Zenta Yordo 7:9. A 3. helyért: Hódmezővásárhely–Nagyvárad 6:3. A döntő: Dunaújváros–Zenta Yordo 10:4.

A torna legjobb játékosa: Csáki Olívia (Nagyvárad). A torna legjobb kapusa: Boros Csilla (Zenta). Gólkirály: Jonkl Csenge (Dunaújváros).