2024. április 26., péntek
KERÉKPÁROZÁS – VUELTA A ESPAÑA

Jöjjön a Pireneusi-félsziget!

Ma rajtol el Torreviejából – egy 14 kilométeres csapatidőfutammal – az országúti kerékpáros szezon harmadik nagy körversenye, a spanyolországi Vuelta. A 21 szakaszból álló, 3272 kilométer össztávú megmérettetésen 22 csapat egyenként 8-8 versenyzője alkotja a 176 fős mezőnyt, amely a délkeleti tengerparti városból indulva északnak veszi az irányt, hogy aztán háromheti, 21 szakaszból álló hispániai körút után Madridban fejezze be a versenyt.

Idén sem fog szűkölködni hegyekben a Vuelta. A sprintereknek jó esetben 5-6 alkalommal lesz esélyük szakaszgyőzelmet szerezni, miközben 12 etapon kell komolyabb emelkedőket is teljesíteniük a bringásoknak, s ennek több mint felén kőkemény, az összetett csatákra nézve is döntő jelentőségű hegyi befutó lesz a befejezés. Már az első, hosszú héten komoly emelkedőkön vezet át az út, az egyik pikáns nap a pénteki lehet, amely végén egy 4 kilométeres, de helyenként 20%-os meredekségű falat kell megmászni.

A középső hét az egyetlen egyéni időfutammal indul, a 36 kilométernyi sík kronó várhatóan változtatni fog az összetett állásán. Ezt követően ismét a hegyeké lesz a főszerep, néhány lankásabb átmeneti nap után szurkolói szemmel az egyik csemege a Los Machucos – helyi szólással élve – „embertelen emelkedője” lesz, amelynek meredeke bizonyos helyeken meghaladja a 25 százalékot – Chris Froome két éve a lábát is letette a „mászáskor”. Az utolsó héten két olyan etap jöhet számításba, amelyen változhat a piros – összetett éllovasnak járó – trikó viselője.

És kik célozhatják meg ezt a piros trikót, amelyet senki sem fog védeni? A tavalyi győztes Simon Yates ugyanis nem került bele csapata, a Mitchelton sorába, ellenben az apró kolumbiai Chavessel, akinek 2016-ból van már egy dobogója a Vueltáról, és a meredek hegyi befutók számát tekintve most is jó eséllyel pályázhat legalább egy hasonló eredményre.

A pillesúlyú hegyimenőnek azonban rengeteg hasonló képességű versenytársával kell szembenéznie. A képzeletbeli erősorrendet méregetve három csapat ugrik ki a többi közül. A Movistar a már bevett háromfőnökös felállással indult volna, a Giro-győztes Carapaz azonban a napokban bukott, és nem rajtolhat – de Valverde és Quintana párosa sem számít gyengének… A Jumbo egyszerre indítja Rogličot, Kruijswijket és a rutinos Gesinket, az idén szárnyaló Astana pedig a másik kis kolumbiaival, Lópezzel, illetve a dán Fuglsanggal célozza meg az összetettet – ráadásul mindhárom csapatban elsőrangú hegyi segítők lesznek. Az említetteken kívül Keldermantól, Arutól, Urántól, Carthytól vagy Majkától sem lenne meglepetés egy top 10-es, esetleg még előkelőbb végső helyezés.