2024. április 27., szombat

A szerb külügy harca a világgal

Ivica Dačić jövő héten jelenti be, hogy melyik újabb állam vonta vissza Koszovó államiságának elismerését

Újabb állam döntött úgy, hogy visszavonja Koszovó államiságának elismerését – közölte Ivica Dačić külügyminiszter, azt azonban nem árulta el, hogy melyik országról van szó, mert mint kifejtette: nem szeretné megharagítani a NATO-ötöket. A szerb diplomácia vezetője mindehhez azt is hozzátette, hogy Aleksandar Vučić államfő javaslatára egyelőre nem vall színt. A jövő héten jelenti be hivatalosan, hogy melyik államról van szó – tette hozzá Dačić, aki a Szerbiai Rádió és Televízióban vendégeskedve arra is emlékeztetett, hogy pillanatnyilag „száz alá csökkent” a Koszovó függetlenségét elismerő államok száma, ami a „szerb külügyminisztérium folyamatos tevékenységének az érdeme”.

Egyébként a szerbiai Szputnyik hírportál, diplomáciai körökre hivatkozva, azt állítja, hogy a nyugat-afrikai Togo vonta vissza Koszovó államiságának elismerését.

105 ORSZÁGBAN JÁRT

– Amikor megkezdtük tevékenységünket, 116 olyan állam volt, amely Pristina szerint elismerte Koszovó államiságát. Sikerült megbolygatnunk ezt a listát, 14 állam vonta vissza Koszovó államiságának elismerését. A 15. ilyen állam már diplomáciai jegyzéket küldött Koszovónak, hogy megmásította döntését. Pristina folyamatosan azt állítja, hogy Belgrád valótlanságokat állít, továbbá propagandatevékenységet folytat ellene. Ezért fájdalmas különösen számukra, hogy az országok Koszovó államisága elismerésének a visszavonása mellett döntenek. Azt hitték, hogy befejezett folyamatról van szó. Az is érdekes, hogy Pristina szerint ezek a folyamatok akadályozzák a Belgráddal folytatott párbeszédet. Vajon miért vélik úgy, hogy  Koszovó államiságának elismerése más országok részéről nem akadályozza a párbeszédet, a döntés visszavonása viszont igen? 2012 óta húsz ország ismerte el Koszovó államiságát – taglalta Dačić.

A szerb külügyminiszter a folytatásban megismételte korábbi álláspontját, miszerint Koszovó államiságának kiteljesedését a világ legbefolyásosabb országai támogatják,  Szerbia viszont szinte egyedül küzd szuverén érdekeiért. Minden egyes ország, amely visszavonta Koszovó államiságának elismerését, abból az alapfeltételezésből indul ki, hogy Belgrádnak és Pristinának van még mit rendeznie, méghozzá párbeszéd által – közölte Dačić, aki később azt is elmondta, hogy külügyminiszterré való kinevezése óta 105 országba látogatott el, hogy a koszovói kérdésről tárgyaljon. Szinte mindenhol azt tapasztalta, hogy az adott országnak valójában fogalma sincs a dolgok állásáról – jegyezte meg a külügyminiszter.

MEGISMERJÜK A VILÁGOT

A szerbiai államvezetés illetékes képviselőinek elmondása szerint következő, javarészt egzotikus országok vonták vissza Koszovó államiságának elismerését: Madagaszkár, a Comore-szigeteki Unió, Grenada, a Dominikai Közösség, Suriname, Libéria, a São Tomé és Príncipe Demokratikus Köztársaság, a Bissau-Guineai Köztársaság, Burundi, Pápua Új-Guinea, Lesotho, a Salamon-szigetek, a Palau Köztársaság és a Közép-afrikai Köztársaság. Miután Belgrád felpörgette a Koszovó államisága elismerésének a visszavonására irányuló tevékenységét a világon, a pristinai illetékesek egyre gyakrabban vádolták meg azzal, hogy cserébe különböző kedvezményeket tesz ezeknek az országoknak. Például januárban, egy nappal azt megelőzően, hogy Ivica Dačić Thomas Remengesau-val, Palau államfőjével tárgyalt Koszovó államisága elismerésének visszavonásáról, a szerbiai Hivatalos Közlönyből kiderült, hogy a kormány hatályon kívül helyezte a Palau Köztársaság állampolgárai számára elrendelt vízumkötelezettséget. A döntés értelmében a szóban forgó ország állampolgárai 90 napig – adott esetben, a törvényes feltételek teljesítése esetén pedig akár 180 napig – tartózkodhatnak vízum nélkül Szerbia területén.

Szintén év elején Pristina felajánlotta Belgrádnak, hogy ha felfüggeszti említett tevékenységét, akkor felfüggeszti a tavaly novemberben a szerbiai termékekre kirótt védővámot.