Újvidéki Színház

Jön Anna Karenina

Bozsoki Valéria

2019. augusztus 22., 06:27

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Az Újvidéki Színház társulata a nyár folyamán is fellépett, vendégszerepelt: a Mikve c. darabbal Mariborban és Koperban, az Álmodozókkal Kisvárdán, a Kis Magyar Pornográfiával a Bucini dani Színházi Fesztiválon Aleksandrovacon, a Ventilátor c. komédiával Izolán, Budván, valamint Čortanovcin, ahol az Új Várszínházi Fesztiválon a legjobb fiatal színésznőnek járó elismerést László Judit kapta Giannina szerepének megformálásáért a Ventilátor c. előadásban. A magyarországi közönség előtt az újvidéki magyar társulat a Gyulai Várszínház Nyári Fesztiválon mutatkozott be a Borisz Davidovics síremléke c. előadással.

Az Újvidéki Színház művészeinek a mozgalmas évad után sikeres nyári fellépései voltak. A küllemében (fel)újuló művelődési intézménybe való látogatásunk során erről is kérdeztük Venczel Valentin igazgatót.

– Az elmúlt évadban a vajdasági hivatásos színházak fesztiváljáról 2 díjat hoztunk. A Sterija Játékokról a legjobb előadásért járó nagydíjat elhoztuk, és Béres Márta alakításával kiérdemelte a legjobb színésznőnek járó díjat, de ez az előadás nyerte el a legjobb dramaturgiát és legjobb zenét megillető díjat is. Személy szerint büszke vagyok erre a kollektív díjra – mondta Venczel Valentin. – Szlovéniában, Mediterrán térségében nagy sikert aratott a Ventilátor c. fergeteges vígjáték, ez koprodukcióban valósult meg a koperi színházzal. A nyáron vendégei voltunk a budvai fesztiválnak, amely a régió legjelentősebb színházi fesztiválja. A tatárországi Buinszk városában megrendezett fesztiválra sajnos anyagi okokból nem jutottunk el, de maga a fesztiváli meghívás is szerintem rangot jelent a színházunknak. A patinás Gyulai Nyári Fesztiválon az idén először vendégszerepeltünk: a Borisz Davidovics-előadással mutatkoztunk be. Jó érzés, hogy számítanak ránk, s ezt a meghívások bizonyítják.

A színház következő évi terveiből mit emelne ki?

– Szeptemberben kezdődnek Tolsztoj Anna Kareninájának próbái Dejan Projkovszki rendező elképzelése szerint, a bemutatóra október közepéig sor kerül. Ezt követően Lénárd Róbert rendezi Rejtő Jenő Piszkos Fred, a kapitány c. világhírű kisregényéből a maga adaptációját. Ezzel párhuzamosan lesznek a Hair c. musical, kiemelt városi produkció, koprodukció próbái. A városi vezetőség óhaja, hogy a projektet a két városi színház, az Újvidéki Színház az Újvidéki Ifjúsági Színházzal karöltve készítse.

Januárban Nikita Milivojević Euripidész Bacchánsnők c. darabját állítja színpadra, februárra tervezzük a premiert. Ezt követően, február végén, március elején kezdődnek a Pintér Béla-féle Parasztopera próbái. Az Újvidéki Színház és a Szegedi Nemzeti Színház koprodukcióját Keresztes Attila rendezi, és Szegeden, majd Újvidéken lesz a bemutató április végén, május elején.

A munkát egy újabb, nagyon izgalmas produkcióval folytatjuk. Klaus Mann Mephistóját készítjük Monika Dobrowlanska, egy berlini színház igazgatója rendezésében. Az idényt Jób könyvével zárjuk, a rendezését Boris Lješević vállalta.

Az idén harmadik alkalommal házigazdái lesznek a Synergy fesztiválnak. Hol tartanak az előkészülettel, szervezéssel?

– A kisebbségi színházak fesztiváljára, a Synergyre november 18-ától 28-áig kerül sor. Sikerült európai támogatást is szerezni. A nézők többek között láthatnak majd előadást, amelyet marosvásárhelyi magyar, magyarországi szerb, iráni török, zágrábi roma színház mutat be. Egy szlovéniai színház előadása például az arab migráció problémájával foglalkozik.

A fesztivál idején a kisebbségi színházak szövetségének alakuló gyűlését is megtartjuk. Az okmányok közvitán vannak, várjuk az alapítóknak az alapító dokumentumokkal kapcsolatos módosítási javaslatait.

Az említetteken kívül terveznek-e még valamit, amit most megemlítene?

– Igen, tervezünk. A Vajdasági Hivatásos Színházak Egyesülete, a Balkán-félsziget legrégibb szakmai tömörülése jövőre ünnepli hetvenedik évfordulóját. A javaslat, hogy ezt hétoldalú produkcióval tegyük ünnepélyessé, s ebben az Újvidéki Színház is részt vesz. A választott mű Radoslav Dorić Csoda a Rondellában c. darabja, amely az 1813-ban bemutatott Kreštalica c. darabnak a történetét játssza el. A Kreštalica volt ugyanis az első hivatásos szerb előadás a magyarok által használt Rondellában, Budán. (A Rondella a Budapesti Nemzeti Színház elődje volt.)

A következő évadban minden reményünk szerint három színház, a šabaci, a belgrádi Bitef Teatar és az Újvidéki Színház közösen készíti a Black Mirror c. előadást a mesterséges intelligenciáról, annak formáiról, eszközeiről, illetve arról, hogy azok miképpen manipulálják az embert – mondta az Újvidéki Színház vezetője.


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége