2024. április 26., péntek

Lakáskulcsokat adtak át Temerinben

Otthonhoz jutott húsz, a kilencvenes években Bosznia-Hercegovinából és Horvátországból elmenekült család

A Köztársasági Regionális lakhatási program negyedik alprojektjének keretében Temerinben a 3. Krajina Proletár Brigád utca végén két 10-10 lakásos tömbház épült a Bosznia-Hercegovinából és a Horvátországból a kilencvenes évek elején elmenekült családok számára. A lakások kulcsait tegnap délután adták át.

Ivica Dačić az új lakástulajdonosokkal (Góbor Béla felvétele)

Ivica Dačić az új lakástulajdonosokkal (Góbor Béla felvétele)

Az eseményen jelen volt Ivica Dačić, a Szerb Köztársaság miniszterelnökének első helyettese, külügyminiszter, Vladimir Cucić, a Szerb Köztársaság menekültügyi és migrációs biztosa, Đuro Žiga, Temerin polgármestere, Bojan Stević, az államigazgatási és önkormányzati minisztérium államtitkára, Duško Ćutilo, a menekültek tartományi támogatási alapjának igazgatója, Tim Swett, az USA nagykövetségének menekültügyi koordinátora, Michael Pich, Németország nagykövetsége kulturális és sajtóosztályának első titkára, valamint az Európai Unió Szerb Köztársaságban működő küldöttségének, az EBESZ Szerbiában működő küldöttségének, az UNHCR képviseletének, az állami szektor projektmenedzsment egységének és más nemzeti és nemzetközi szervezeteknek a képviselői.

Ivica Dačić a megjelentek előtt mondott beszédében kiemelte, hogy a lakhatási program negyedik alprojektje, a Menekültügyi Biztossággal és a helyi Önkormányzattal együttműködve, Temerinben Đuro Žiga polgármester vezetésével valósult meg, és 18,6 millió eurót tesz ki, ebből 16,6 millió eurót az adományozó, 2 milliót pedig Szerbia fektetett be.

Az alprojektum keretében 13 városban terveznek építkezéseket, és néhányukban, például Ariljében, Nagybecskereken, Loznicán, Kladovón, Negotinban és Vrnjačka Banján már átadták a lakáskulcsokat. A Szerb Köztársaság kormánya összesen 25,3 millió euróval vesz részt a regionális lakhatási programban, és a pénz nagy részét a helyi önkormányzatok telkein épülő lakásokhoz kapcsolódó infrastruktúrába fekteti be. Az alprojektektum több mint 7000 menekült család lakhatási igényeinek tesz eleget. A teljes támogatás összege 127 millió euró.

A Szerb Köztársaság regionális lakhatási programját az EBESZ, az UNHCR és az Európa Tanács Fejlesztési Bank támogatásával hajtják végre, és az Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Norvégia, Svájc, Dánia, Törökország legnagyobb adományozója finanszírozza, Luxemburg, Ciprus, Románia, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Magyarország az adományozók.

A beszédek és méltatások elhangzása után Ivica Dačić és a meghívott vendégek átadták a lakások kulcsait, majd megtekintették az új lakásokat.