2024. április 27., szombat

Vučić New Yorkban tárgyal Koszovóról

A meghívás Amerika Koszovó-politikájának módosításaként is magyarázható

New Yorkban az ENSZ közgyűlése keretében találkozott ma este közép-európai idő szerint Mike Pompeo, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere és Aleksandar Vučić szerb államfő. A találkozóról szóló érdemi jelentések lapzárta után érkeztek, de politikai elemzők már a tegnapi nap folyamán nagy jelentőséget tulajdonítottak a beszélgetésnek, hiszen abban a washingtoni kormányzat Koszovó és Metóhia iránti viszonyának megváltoztatását ismerik fel.

A szerbiai média előzetes elemzése szerint Vučić és Pompeo tárgyalása Amerika korábbi politikájának módosulását jelezheti, illetve azt, hogy Washington átveszi a kezdeményezést a koszovói kérdés megoldásában. Ez gyakorlatilag a Szerbiából Koszovóba szállított termékekre kirótt 100 százalékos vám visszavonását is jelentheti, de akár a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatását is.

A Večernje novosti napilap értelmezése szerint a Donald Trump amerikai elnök közvetlen környezetében tevékenykedő képviselők igyekeznek megoldást találni arra, hogy a párbeszéd kikerüljön a jelenlegi zsákutcából, sőt a területi elosztás, mint a két fél közti megállapodás egyik lehetősége is újra felmerült. Erről nyíltan beszélt legutóbb John Bolton is, Trump nemzetbiztonsági tanácsadója is.

Zoran Milivojević politikai analitikus szerint a Pompeótól érkezett váratlan meghívás jelzi, hogy Amerika változtatott hozzáállásán és arra számít, hogy Amerika hamarosan nyomást gyakorol majd a pristinai vezetőségre, mindenekelőtt a százszázalékos vám visszavonása ügyében, hogy folytatódhasson a párbeszéd. Ugyanakkor azt sem veti el, hogy fellépése hatással lesz a szeptemberi koszovói választások folyamatára is.

Dragomir Anđelković politikai elemző úgy véli, Amerika érdekelt a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd lebonyolításában, így erősebb nyomást gyakorol majd Koszovóra, hogy együttműködőbb legyen. Mint mondta, már csak az, hogy Pompeo fogadta Vučićot jelzi, hogy Pristinának észszerűbben kell fellépnie a jövőben.

*******

Dean B. Pineles Nyugat-Balkán-szakértő szerint az Európai Unió már nem elég erős ahhoz, hogy Belgrád és Pristina újra tárgyalóasztalhoz üljön, eljött az ideje az Amerikai Egyesült Államok elnökének merész, új megközelítésének. Mint ahogy azt a Balkan Insight honlapon megjelent szövegben kiemelte, Trump valószínűleg hamarosan egy olyan találkozót szervez majd meg, mint 1978-ban Jimmy Carter valamikori amerikai elnök tette, hogy kibékítse Egyiptomot és Izraelt. Pineles szerint a találkozónak feltételei vannak: a vámdíjak visszavonása, illetve Szerbiának fel kell hagynia lobbitevékenységével, amellyel arra ösztönzi azokat az államokat, akik már elismerték Koszovó függetlenségét, hogy vonják vissza döntésüket.