2024. április 27., szombat

Új autópálya Šumadijában

A Vožd Karađorđe a tervek szerint 220–270 kilométer hosszú lesz, és 2 milliárd euróba kerül

Az új šumadijai autópálya, amely a Vožd Karađorđe nevet fogja viselni, a tervek szerint 220–270 kilométer hosszú lesz, és legalább 1,7, de akár bő 2 milliárd euróba kerülhet, attól függően, hogyan lehet megoldani a csatlakozást a szomszédos útszakaszokra – nyilatkozta Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter. Az új, Y-alakú út építését korábban Aleksandar Vučić elnök jelentette be.

Mihajlović a Tanjugnak nyilatkozva elárulta, az autópálya egyik ága a Mladenovac–Orašac–Aranđelovac, a másik a Lazarevac–Aranđelovac vonalon fog haladni, utóbbi városnál egybeér a két ág, és továbbhalad Rača, Svilajnac, Despotovac és Bor felé. A miniszter hangsúlyozta, a technikai és a kivitelezési tervdokumentáció elkészítése – ellenben bizonyos hírekkel – kevesebb, mint másfél év alatt fog lezárulni, hogy minél előbb kezdődhessenek a terepmunkálatok. Hozzátette, a Vožd Karađorđe lesz a hatodik autópálya, amelyet az idén és jövőre elkezdenek építeni.

– Az autópálya hossza 220 km lesz, de ha csatlakoztatni akarjuk a 10-es folyosóval Mali Požarevacnál, illetve a 11-essel, a Nagy Miloš autópályával, 270 kilométerre módosul a hossza – magyarázta a miniszter, és közölte, hogy egyelőre nem tudni a beruházás pontos értékét.

– Ha gyorsforgalmi utat építünk, és nem csatlakoztatjuk az említett másik autópályákkal, akkor 1,7–2 milliárd eurót, hatsávos autópályával pedig 2,3 milliárd eurót tehet ki az összeg. Ha viszont mégis megépítjük az említett csatlakozásokat – ami szerintem nagyon fontos lenne az összeköttetés miatt –, abban az esetben akár gyorsforgalmi utat, akár autópályát építünk, a befektetés biztosan meghaladja a 2 milliárd eurót.

Mihajlović bejelentette, a következő kormányülésen azonnal megalakítják a munkacsoportot, amelynek a projekt megvalósítása lesz a feladata.

– Ahhoz, hogy egy ilyen nagyméretű befektetés létrejöjjön az alapoktól kezdve, minden fontos szereplőnek részt kell vennie benne, a Közlekedési, Építésügyi és Infrastrukturális Minisztériumnak, a Pénzügyminisztériumnak, a Szerbia Utai Közvállalatnak és más intézményeknek. Már néhány hónapon belül pontosabb ismereteink lesznek a Vožd Karađorđe útvonaláról és a befektetés részleteiről. Arra fogunk törekedni, hogy a technikai tervdokumentációt ne másfél évig készítsék, ahogy a Szerbia Utai vállalatban nyilatkozták. Sokkal gyorsabb munkát szeretnénk, ugyanakkor már a finanszírozás megoldásán is dolgozunk – emelte ki a miniszter.

Mihajlović szerint az új autópálya nagyon fontos Szerbia számára, és azért kapja a Vožd Karađorđe nevet, mert a nép már korábban is šumadijai folyosónak nevezte ezt az útirányt. Az autópályát az új befektetési ciklus keretében fogják megépíteni – mondta, hozzátéve, hogy az idén be fogják fejezni a 10-es folyosót és a 11-es folyosónak egy szakaszát, ugyanakkor az új befektetések elindításának is nagy jelentőségük lesz, hiszen azok az ország gazdasági fejlődésének legnagyobb húzóerői. A következő néhány év beruházási ciklusa meghaladja a 10 milliárd eurót, és a folytatásban már a 15 milliárdot is átlépi.

A szerb kormány a Sremska Rača és Kuzmin közötti szakasz kiépítését is tervezi a Belgrád–Szarajevó útvonal részeként, valamint a moravai folyosót Pojat és Preljine között, amely összeköti majd a 10-es és 11-es folyosót, és kb. félmillió ember közlekedését könnyíti meg Közép-Szerbiában. A tervek között szerepel többek között az autópályának, illetve a Ruma–Šabac–Loznica gyorsforgalmi útnak a kiépítése, a Niš-Merdare autópályának a kiépítése Niš és Pločnik között, az Újbelgrád–Surčin szakasznak a kiépítése a 11-es folyosó részeként, ezenkívül a Fruška gora-i folyosónak, a Požarevac–Donji Milanovac és a Paraćin–Zaječar gyorsforgalmi útnak a kiépítése. A 11-es folyosó Montenegró felé tartó, Preljina–Požega részén folyó munkálatok már megkezdődtek, és az idén kell befejezni a Surčin–Obrenovac szakaszt, valamint a 10-es folyosó Niš és Dimitrovgrad közötti nyúlványát is.