2024. április 27., szombat

A médiáról egyeztetett a hatalom és az ellenzék

Az egyenrangú médiaszereplés kulcsának elsősorban a REM reformját tartják

Harmadik alkalommal szervezték meg a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karán az ellenzék, a hatalom és a független szervezetek képviselőinek egyeztetését, amelynek célja igazságos feltételeket teremteni minden politikai tömörülés számára a  2020 tavaszán esedékes parlamenti választásokon. Ezúttal elsősorban a szerbiai médiaszféráról, illetve az ott uralkodó állapotokról volt szó.

Az ellenzéket Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke, Nebojša Zelenović, az Együtt Szerbiáért vezetője, továbbá Zoran Živković, az Új Párt elnöke, Boško Obradović, a Dveri első embere, Miroslav Aleksić, a Néppárt alelnöke, valamint a Liberális Demokrata Párt, a Szociáldemokrata Párt, a Szabad Polgárok mozgalma és a Szerbiai Demokrata Párt küldöttjei képviselték. A megbeszélésen részt vett a Vajdasági Szociáldemokrata Liga is, amelyet Saša Šućurović, a párt végrehajtó bizottságának elnöke és Aleksandar Marton szóvivő képviselt, aki szerint fontos a párbeszédben való részévtel, de annak kizárólagos helye a parlament.

A Szerb Haladó Párt nevében Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić és Goran Vesić vettek részt a tárgyaláson.

Živković, Obradović és Aleksić a megbeszélés vége előtt távozott. Mint kifejtették: a hatalom nem hajlandó szabaddá tenni a médiaszférát, és így hozzájárulni ahhoz, hogy minden politikai tömörülés ugyanazokkal a feltételekkel vegyen részt a választásokon. A Beta tudósítása szerint Živković és Obradović újfent a választások bojkottjára szólította fel az ellenzéket.

Bojan Klačar, a CeSID végrehajtó igazgatója szerint az lenne a megoldás, ha húsz év után végre megalakulna a szerbiai képviselőház ellenőrző bizottsága, amely a médiumok magatartását követné figyelemmel a választási kampány ideje alatt. Klačar szerint a REM tagjait is újonnan kellene választani, mert jelenlegi összetétele nem teszi lehetővé az intézmény hatékony fellépését – derül ki a Szerbiai Rádió és Televízió összeállításából. 

Nemanja Nenadić, a Transzparens Szerbia programigazgatója a hirdetések árjegyzékének maradéktalan közzétételét szorgalmazza, és Raša Nedeljkov, a Crta képviselője is a REM reformját tartja az egyik legfontosabb lépésnek. Nedeljkov szerint a REM-nek a választási kampány ideje alatt az eddigiekhez képest gyakrabban kellene közzétennie a különböző választási listák médiaszereplését kimutató felméréseket. A médiaszférának nem kozmetikázásra, hanem érdemi reformra van szüksége – közölte Dragan Janjić, a Szerbiai Újságírók Független Egyesületének képviselője, megjegyezvén, hogy a lakosság többsége számára a bulvársajtó mellett más médiatermékeket is elérhetővé kellene tenni. Janjić arra kérte a hatalmat, hogy ne különböztessen meg hátrányosan bizonyos médiaházakat, valamint lépjen fel határozottan az újságírók fenyegetése tekintetében.