2024. április 27., szombat

Fürdőzés előtt és után is zuhanyozzunk!

A természetes vizekben élő kórokozók a bőrre, a bélrendszerre, a fülre, a szemre és a tüdőre is veszélyt jelentenek

A hét eleji nagy melegnek szerdán egy hidegfront vetett véget, de nem tévedünk, ha kijelentjük, hogy a nyár még nem ért véget. Ha pedig ismét beköszönt a forróság, akkor legjobb a vízpartok mellett fürdőzéssel tölteni az időt. A fürdőzőkre azonban számos veszély, főleg kórokozó és fertőző betegség leselkedik. Ezzel kapcsolatban dr. Nebojša Bohuckival, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosával beszélgettünk.

Ha mindenki odafigyel az alapvető higiéniára, nem jelennek meg kórokozók a medencében (Fotó: Gergely Árpád)

Ha mindenki odafigyel az alapvető higiéniára, nem jelennek meg kórokozók a medencében (Fotó: Gergely Árpád)

Szabadkán és környékén a fürdőzők a nagy kánikulában főleg a tavakban vagy a városi medencékben kereshetnek felfrissülést. Nebojša Bohucki szerint a fertőzések leginkább a természetes vizekben leselkednek ránk. Ezekben a vizekben ugyanis számos kórokozó él. Fürdőzés közben pedig bizonyos mennyiségű víz akaratunktól függetlenül is a szervezetünkbe kerül. Úszás közben például egy kevés vizet óhatatlanul is lenyelünk. A gyermekeknek játék közben, ahogy csapkodnak, vízcseppek jutnak a szervezetükbe. Ezenkívül a vízfelület párolog is, amit a fürdőzők belélegeznek. Ily módon fürdőzés közben öt testrészünket tesszük ki a fertőzések kockázatának.

Dr. Nebojša Bohucki (Fotzó: Patyi Szilárd)

Dr. Nebojša Bohucki (Fotzó: Patyi Szilárd)

– A víz lenyelésével a bélrendszert, a vízpára belélegzésével pedig a tüdőnket tesszük ki a fertőzések veszélyeinek, de mégis a bőrünk van a legnagyobb veszélyben. Ugyanis ezen a testrészünkön mindig találhatóak különböző mikrotraumák. Gondolok itt arra, hogy például körömvágás közben megsértettük a bőrünket, vagy a strandon mezítláb sétáltunk és valami felsértette a talpunkat. Ha sebes bőrrel megyünk a vízbe, a kórokozók bőrgyulladást okozhatnak. A negyedik testrész, amely veszélynek van kitéve fürdőzés közben, a külső fül, ötödik pedig a szem, amelynél leginkább a kötőhártya-gyulladás kockázata áll fenn. Ez a betegség leginkább az allergiásokat érinti, hiszen az ő kötőhártyájuk már nem egészséges – mondta Nebojša Bohucki, és hozzátette, hogy ha valaki valamilyen betegségben szenved, akárcsak megfázásról van szó, jobb, ha kerüli a természetes vizeket, mert legyengült immunrendszere miatt fokozott fertőzésveszélynek van kitéve.

A városi medencéket klórral fertőtlenítik. Azonban ennek az eljárásnak is megvannak a maga korlátai.

– A klórt csak bizonyos koncentrációban lehet fertőtlenítésre használni. Ha nagy koncentrációban használnák ezt a kémiai elemet, akkor irritálná az ember bőrét, kötőhártyáját. Kisebb dózisban viszont a klór csak akkor nyújt védelmet a kórokozók ellen, ha a fürdőzők is odafigyelnek az alapvető higiéniára, és letusolnak mielőtt fürödnének. Mert ha sok ember használja úgy a medencét, hogy nem tusolt le, akkor a klórkezelés ellenére ismét megjelenhetnek a kórokozók – magyarázta a szakorvos.

A fertőzések veszélyeinek leginkább a természetes vizekben vagyunk kitéve (Fotó: Gergely Árpád)

A fertőzések veszélyeinek leginkább a természetes vizekben vagyunk kitéve (Fotó: Gergely Árpád)

Nebojša Bohucki elmondta, hogy az egyik ilyen kórokozó, amely képes megjelenni a klórral kezelt vízben, a Cryptosporidium nevű egysejtű élősködő. Ez a parazita az egészséges személyeknél hasmenést idéz elő, ami egy-két napig tart, súlyos esetekben azonban akár egy-két hétig is fennállhat ez a kellemetlen tünet. A betegség lappangási ideje hét nap. Egy másik kórokozó, amely egyaránt előfordulhat medencében és a természetes vizekben, a norovírus, amely szintén erős hasmenést okoz. Ennek a betegségnek a lappangási ideje egy nap. A szakember azt tanácsolja, ha fürdőzés után hasmenés lép fel, forduljunk orvoshoz. Megelőzésképp, főleg ha nyaraláson veszünk részt, és tudjuk, hogy huzamosabb ideig fogunk fürdőzni, érdemes több tejterméket, főleg joghurtot fogyasztani, mert ez javítja a bélflórát és ellenállóbbá teszi a bélrendszert a kórokozókkal szemben.

Nebojša Bohucki azonban további tanácsokat is szolgált:

– Függetlenül attól, hogy medencében vagy valamilyen természetes vízben fürödtünk, a legfőbb tanácsom az, hogy a fürdőzés után feltétlenül tusoljanak le tusfürdővel és samponnal. A fürdőruhát, amelyben fürödtek, cseréljék le. Sokszor ebben a ruhadarabban megmaradnak a kórokozók, és amíg viseljük, addig irritálják a bőrt. Mindig viseljenek papucsot. Ha fürdőzés után enni szeretnének, vagy ha csak egy fagylaltot akarnak elfogyasztani, előtte feltétlenül mossanak kezet – tanácsolta a szakember.