2024. április 27., szombat
MAGYAROK KENYERE PROGRAM

Megáldották a Kárpát-medence aratókoszorúját

Eddig négyszáz tonna búza gyűlt össze Magyarországon

Már látható a budapesti Szent István-bazilikában a Kárpát-medence aratókoszorúja, amelyet augusztus 20-án a Szent Jobb körmeneten is megtekinthetnek az érdeklődők.

A míves kivitelű, csigaformájú búzakoszorú a magyar gazdatársadalom összefogását jelképezi, ezért is élesztette újra a hagyományt a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Az aratókoszorú valamennyi anyaországi, határon túli és szórvány magyar együvé tartozását jelképezi (Fotó: MTI)

Az aratókoszorú valamennyi anyaországi, határon túli és szórvány magyar együvé tartozását jelképezi (Fotó: MTI)

A MAGOSZ közleménye szerint az aratókoszorút Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, valamint Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke, egyben Hajdúnánás polgármestere adta át kedden ünnepélyes keretek között Snell György püspöknek, a Szent István-bazilika plébánosának, a Szent Jobb őrének. A közlemény idézi Jakab Istvánt, aki elmondta, hogy véget ért az aratás, az utolsó kévékből pedig hagyományosan elkészítik az aratókoszorút. Hozzátette, hogy ez jelképezi valamennyi anyaországi, határon túli és szórvány magyar együvé tartozását.

Szólláth Tibor kiemelte, hogy a Kárpát-medence aratókoszorúját hat hajdúnánási asszony napi nyolc órában két hétig készítette. Az átadást követően Snell György megáldotta az aratókoszorút, amelyet a néphagyomány esőcsigának is nevez a bő csapadék jelképeként és reményeként.

Eddig mintegy négyszáz tonna búza gyűlt össze Magyarországon a Magyarok Kenyere nevű Kárpát-medencei program keretében, amelyet a gazdák rászoruló gyermekek részére adományoztak; és az idén a szervezők 600 tonnát jelentősen meghaladó adományra számítanak – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke, az Országgyűlés fideszes alelnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Hozzátette: Kárpátaljáról 104 tonna gabona gyűlt össze, ez több mint ezer gazda adománya. Ha kevés is van, adnak belőle, mert tudják, hogy mekkora segítséget jelent – mondta. Felidézte: 2011-ben, a kezdeményezés indulásakor 10 tonna adományt ajánlottak fel a gazdák, tavaly pedig már 605 tonnát. Az adományozók létszáma néhány százról több ezerre nőtt.

A Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett Magyarok Kenyere program 2018-ban Magyar Örökség Díjban részesült – mondta. Hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés emberek tömegét, gazdák jelentős részét mozgatja meg, mindenki önkéntes munkában, önkéntes adományát adja. Jelentős eredménynek nevezte az összefogást, azt ahogyan a gazdák segítenek, a malmok ingyen őrölnek, a költségeket a kamara és a Magosz állja.