2024. május 11., szombat

A megelőzés a legjobb védekezés

Bűnmegelőzésről tartottak előadást a szabadkai Gerontológiai Központban

A szabadkai Gerontológiai Központban kedden a Biztonságos város – polgárok biztonságban elnevezésű projektum keretében a rendőrség képviselői előadást tartottak a központ lakóinak. A projektum célját Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója ismertette az esemény előtt megtartott sajtótájékoztatón.

Nemanja Broćilović több tanáccsal is szolgált az időseknek (Fotó: Gergely Árpád)

Nemanja Broćilović több tanáccsal is szolgált az időseknek (Fotó: Gergely Árpád)

– A projektumnak az a célja, hogy a szabadkai Rendőri Igazgatósággal közösen bentlakóinknak előadásokat és különböző programokat tartsunk, amelyeken megtudhatják, hogyan előzhetik meg, hogy bűncselekmény áldozataivá váljanak, ha pedig már bűncselekmény áldozataivá váltak, mit kell tenniük, kihez kell fordulniuk – mondta az igazgató, és hozzátette, hogy az utóbbi két évben a központ lakói közül hárman váltak valamilyen bűncselekmény áldozatává.

Az esemény előadója Nemanja Broćilović rendőrhadnagy volt, aki a sajtótájékoztatón is szolgált néhány jó tanáccsal.

Nenad Ivanišević és Nemanja Broćilović (Fotó: Gergely Árpád)

Nenad Ivanišević és Nemanja Broćilović (Fotó: Gergely Árpád)

– Elsősorban műhelymunkákon keresztül szeretnénk elérni azt, hogy az idősek ne váljanak bűncselekmény áldozatává. Tehát megelőzéssel küzdünk a bűnözés ellen. Az idősebb polgártársainknak olyan tanácsokkal szolgálunk, mint például, hogy kerékpározás közben a táskájukat ne vigyék a járművön, és ne tartsák a hátsó kosárban, mert ezzel könnyű célpontokká válnak. Amikor felveszik a nyugdíjukat, a pénzt ne tartsák a kezükben – magyarázta a rendőrhadnagy.

Nemanja Broćilović azt is elmondta, hogy az idei év első hat hónapjában hét olyan lopásos esetük volt, amelyet különösen veszélyes módon követtek el. Ezen esetek közül négyet derítettek fel. Hozzátette, hogy az elmúlt év ugyanazon időszakához képest nyolcvanhat százalékkal csökkent a lopások száma.

Ilija Đukanović, a Szabadkai Városi Tanács szociális és egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja a projektumot a rendőrség és a közintézmények közötti együttműködés jó példájának nevezte.

A sajtótájékoztató után Nenad Ivanišević megnyitotta az eseményt, majd Nemanja Broćilović a központ lakóival elbeszélgetve adott fontos gyakorlati tanácsokat az idősek számára.