2024. április 25., csütörtök

A fiatalok nem hisznek a politikusoknak

Jövőjüket 64 százalékuk külföldön tervezi

A fiatalok többségét nem érdekli a politika, csupán 38 százalékuk támogatja az eurointegrációt, 64 százalékuk viszont külföldön látja a jövőjét, elhagyni készül Szerbiát, derült ki a 2019-re vonatkozó, a fiatalok helyzetével és igényeivel foglalkozó alternatív felmérésből, amely arra is rámutat, hogy a fiatalok 81 százaléka nem hisz a politikusoknak.

Stefan Đorđević, a KOMS szerbiai fiatalok ernyőszervezetének főtitkára ismertetve a felmérés eredményeit elmondta, hogy bár tavaly a megkérdezett fiatalok 31 százalékát érdekelte a politika, mára ez az arány 24,2 százalékra esett vissza, ugyanis egyre inkább az a meggyőződésük, hogy tevékenységeikkel nem tudnak hatással lenni a politikai folyamatokra és döntésekre.

– A választásokon a fiatalok mintegy 40 százaléka vesz részt, ez az arány olykor 27,6 százalékra esik vissza, de a fiatalok mintegy 32 százaléka soha nem megy el szavazni. A megkérdezettek 42 százaléka kijelentette, nem megy szavazni, mert a „politikusok egyformák”, míg 31,6 százalékuk nem tudna kire szavazni – emelte ki Đorđević.

Megoszlott a fiatalok elképzelése arról, hogy milyen vezetőre van szüksége Szerbiának. Amíg 59 százalékuk szerint „erős vezetőre” van szüksége, addig 31 százalékuk szerint az országnak nincs szüksége olyan vezetőre, akit a népnek követnie kell.

A fiatalok többsége, több mint 70 százaléka állítja, hogy Szerbiában nincs független média, nincs sajtószabadság és amíg 40 százalékuk nem támogatja az európai integrációt, 22 százalékuk nem kívánt állást foglalni ebben a kérdésben. A felmérésben részt vett fiatalok 33 százaléka szerint inkább Oroszországra kellene támaszkodnunk, csupán 21 százaléka gondolja, hogy az EU jó külpolitikai támasztékot jelent az ország számára, és csupán 5 százalékuk szavazott bizalmat az Egyesült Államoknak az ország külpolitikája tekintetében.

A felmérést május és július között végezték, összesen 1238 fiatal vett benne részt.