A művészetek vonzásában a malom tövében

Alkotótáborok Oromon

Kakas Klaudia

2019. augusztus 13., 06:07

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A Malomfesztivált megelőzően rendezik meg Oromon a már jól ismert, közkedvelt alkotótáborokat. Ezek múlt pénteken kezdődtek és holnap, szerdán, a fesztivál nulladik napján zárulnak.

Az idén öt csoportba lehetett jelentkezni színház, zene, fotó, animáció és irodalom kategóriában. A csoportokban a múlt évhez hasonlóan maradt a 9–10 személyes létszám, melynek a csoportvezetők különösen örülnek a gördülékenyebb munka miatt. Oláh Tamás, az irodalmi szekció vezetője:

– A múlt évben került első ízben megszervezésre az irodalmi rész. Úgy terveztem meg az idei programot, hogy hasznos, érdekes legyen mind a visszatérő részvevőknek, mind azoknak, akik most vannak itt először. Hoztam olyan vajdasági műveket is, melyek az utazás témáját dolgozzák fel. Emellett a tavalyi bevált programokat idén is alkalmazom, amikor vendégelőadók tartanak egy-egy órás foglalkozást. Lesz slam-műhely, melyet a Vajdasági Slam Poetry jóvoltából Gömöri Eszter fog vezetni.

Míg ők az idei évben Homérosz Odüsszeáját dolgozzák fel alaptémaként, a színi szekcióban Kiss Csaba De mi lett a nővel? c. drámájára alapoznak a fiatalok. Góli Kornélia, a színházi szekció vezetője:

– Az Újvidéki Művészeti Akadémián dolgozom, és már máskor is voltam táborban vezetőként, így nem áll távol tőlem az oktatás. Nagyon sok mindennel foglalkozunk, betekintünk minden olyan munkakörbe, amely kapcsolódik a színházi produkció létrehozásához. Beszélgettünk a szövegről, a színpad elemeiről, a díszletről, stb. El is olvastunk egy konkrét szöveget kiindulópontként, de a fiatalok írják a történetet.

Mint a színházi szekció másik vezetője, Puskás Zoltán hozzátette, a tábor részvevői között is lesznek olyanok, akik majd színházzal szeretnének foglalkozni.

Ágyas Ádám, visszatérő táborozó, aki idén jelentkezett az Újvidéki Művészeti Akadémiára:

– Még nem igazán érzem magam az akadémia hallgatójának, ezért úgy gondoltam, hogy még egy utolsó tapasztalatszerzés lehet, hogyha eljövök ide a táborba. Nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen Puskás Zoltánnal és Góli Kornéliával dolgozni, mert látván a Tanyaszínház előadását és hallván a véleményeket, feltételeztem, hogy jó szakemberről van szó.

Az animáció szekció vezetője, Vajda Melinda:

– Készítettünk filces táblákat, papírból vágtunk ki formákat, gyurmával is dolgoztunk. Volt egy feladat, amikor mindenki a saját nevét vágta ki s egy rövid animációt készítettünk belőle – adott ízelítőt az eddigi munkából.

Michael Bowring, a fotós csoport vezetője idén is örömmel elvállalta a szekció vezetését, Brestyánski Dína és testvére, Bernadett pedig idén harmadszorra vezetik a zenei részt.

– Sokféle csoporttagunk van: jazz szakosok, klasszikus zenét hallgató zenészeink, amatőrök, profik, stb. A közös cél a koncert lesz, ami a fesztivál első napján van minden évben, de elsősorban fontosnak tartjuk, hogy mindannyian felszabaduljunk, hogy valami újat tudjunk kihozni magunkból – hallottuk a csoportvezetőktől.

A tábor holnap zárul.

 


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége