Összeöntötték a búzát a Magyarok Kenyeréhez

(Forrás MTI)

2019. augusztus 12., 07:57 >> 2019. augusztus 12., 11:49

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Két helyszínen is összeöntötték a búzát a hétvégén a Magyarok Kenyere program keretében. A Kárpát-medencében élő gazdáktól eddig Magyarországra került négyszáz tonnát Nemeshanyban gyűjtötték össze. A kárpátaljai gazdák ugyanakkor több mint száz tonna gabonát adtak össze az ungvári járási Nagydobronyban (Velika Dobrony).

A Magyarok Kenyere program – 15 millió búzaszem Kárpát-medencei összeöntési ünnepén résztvevők csoportja a Veszprém megyei Nemeshanyban (Fotó: MTI)

A Magyarok Kenyere program – 15 millió búzaszem Kárpát-medencei összeöntési ünnepén résztvevők csoportja a Veszprém megyei Nemeshanyban (Fotó: MTI)

Ünnepélyesen összeöntötték a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében a Kárpát-medencében élő magyar gazdák által összeadott, és Magyarországon eddig összegyűlt négyszáz tonna búzát a Veszprém megyei Nemeshanyban. A kezdeményezés sikerének titka a gazdák jövőbe vetett hite – mondta a helyszínen az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára. Farkas Sándor hozzátette: a 19 megyéből és 12 határon túli régióból származó adomány több mint 80 ezer anyaországi, valamint határon túl élő rászoruló gyermek egészséges táplálását biztosítja majd.

Kijelentette: a Magyarok Kenyere program úgy gyűjt egybe minket, ahogy a kenyér tisztelete összefogja a magyarokat, kifejezve a világban élő magyarság egységét. Utalt arra is, hogy a közelgő augusztus 20-ai ünnep egybeköti a búzaaratás végét, az államalapítás ünnepét és István király szentté avatásának évfordulóját. Szerinte a Magyarok Kenyere program méltó módon készíti elő Szent István napját, a magyarság egységének ünnepét.

Az államtitkár felidézte, hogy 2011-ben, a kezdeményezés indulásakor tíz tonna adományt ajánlottak fel a gazdák, tavaly pedig már 605 tonnát.

A Magyarok Kenyere Alapítvány az idén már célul tűzte ki, hogy a nyugati, tengerentúli szórványmagyarságot is bevonja az adományozásba. A búza gyűjtése augusztus végéig folytatódik. A hónap végére a becslések szerint eléri vagy meg is haladja a tavalyi 605 tonnát, amelyet több mint ötezer gazda biztosított.

A kárpátaljai magyar gazdák rekordmennyiségű gabonát adományoztak (Fotó: MTI)

A kárpátaljai magyar gazdák rekordmennyiségű gabonát adományoztak (Fotó: MTI)

Kárpátalján is ünnepélyes keretek között öntötték össze szombaton a program keretében a térség magyar gazdái által adományozott 104 tonna búzát. Az ungvári járásban fekvő Nagydobronyban (Velika Dobrony) szervezett program alkalmából mondott köszöntőjében Jakab István, a magyarországi gazdakörök és szövetkezetek szövetségének elnöke, országgyűlési alelnök kijelentette: a Kárpátalján összegyűjtött gabonamennyiség is jelzi, hogy aki egyszer is megtapasztalta, milyen a szükség – és ez a kárpátaljai magyarokra fokozottan érvényes –, az jó szívvel ad a szükséget szenvedőknek.

„A kárpátaljai magyar gazdák tudják, hogy – amint a szólás tartja – egy kenyéren vagyunk, közös a sorsunk, osztozunk örömben, bánatban, munkában, küzdelemben, ezért ki-ki erejének megfelelően járul hozzá a családja, közössége boldogulásához” – tette hozzá. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az összeadott gabona mennyisége jól mutatja a kárpátaljai magyarok erejét, akaratát, elszántságát, jövőbe vetett hitét.

Jakab szerint a helyi gazdáknak és a kárpátaljai magyaroknak tudniuk kell, hogy a nemzet egyre gyarapodó ereje ott van mögöttük, és velük együtt érez a Kárpát-medence magyarsága. Kifejezte meggyőződését, hogy a jövőben még szorosabb lesz a kárpátaljai magyarság és az anyaország együttműködése, mert – mint fogalmazott – Budapest mindent megtesz azért, hogy a Kárpátalján élő magyarság a szülőföldjén boldoguljon.

Ezt szolgálja az Orbán-kormány által elindított gazdaságfejlesztési program, amelynek oroszlánrésze a mezőgazdaságból élők támogatására irányul, vagy a falugazdász-hálózat kiépítése, ami azt jelzi, a kárpátaljai magyarság nincs egyedül.
Hidi László, a kárpátaljai gyűjtést és a búzaösszeöntést szervező Pro Agricultura Carpathica Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke beszédében emlékeztetett arra, hogy a Magyarok Kenyere Program keretében az idén Kárpátalján hatodik alkalommal gyűjtöttek búzát. Ezúttal a megye magyarlakta településeiről 1013 gazda adott a saját terményéből, összesen egy tonnával többet a múlt évi rekordnál.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés célja, hogy a Kárpát-medence magyar gazdái búzájuk egy részét a rászoruló magyar gyerekek ellátására ajándékozzák. A program támogatottsága évről évre növekszik, az adományozók száma tavaly rekordot döntött: a 19 magyarországi megyéből és a 12 határon túli régióból 5019 személy adakozott, az összegyűjtött teljes búzamennyiség pedig már második éve lépte túl a hatszáz tonnát.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége