2024. április 27., szombat

Kövér: Tudjuk, hogyan kell előrelépni

Az országgyűlés elnöke a magyar–szerb viszonyt dicsérte Erdélyben

A magyarok tudják, hogy régiónkban az elmúlt ezer évben kialakult sokrétű kapcsolatok és lehetőségek közös hasznosításával lehet előre lépni – jelentette ki Kövér László a hétvégén Erdélyben. A magyar házelnök szerint hazája ugyanazt kívánja magának, mint a szomszédainak. Elismerően szólt a magyar–szerb kapcsolatokról.

Kövér László (jobbról): Magyarország és Szerbia kölcsönösen érdekelt a másik sikerében (Fotó: MTI)

Kövér László (jobbról): Magyarország és Szerbia kölcsönösen érdekelt a másik sikerében (Fotó: MTI)

Magyarország ma ugyanazt kívánja magának, mint a szomszédainak: legyenek erős és cselekvőképes, regionális együttműködésre kész és képes nemzeti államok, amelyek a többségben és a kisebbségben élő mindegyik nemzeti közösség számára biztosítani tudják a szülőföldön a biztonságot, a nemzeti méltóságot és a gazdasági növekedést. A magyar országgyűlés elnöke szombaton az erdélyi Székelyszentistváni (Ștefănești) református templomban beszélt erről, a Kárpát-medencei Szentistván és Szentkirály nevű településeket tömörítő Szent Király Szövetség 23. találkozóján.

Kövér László ehhez hozzáfűzte: a magyarok tudják, hogy Kelet-Közép-Európában nem a száz éve kialakított politikai határok tologatásával, de nem is a többségi nemzetek kizárólagosságra törekvésével, az erőszakos kiszorítással, történelemhamisítással és megfélemlítő provokációval, hanem az elmúlt ezer évben természetes módon kialakult gazdasági, közlekedési, logisztikai és kulturális kapcsolatok, lehetőségek és lehetőségforrások közös hasznosításával lehet előre lépni. Kijelentette: e tanulság figyelmen kívül hagyásával a közép-európai térség minden országa és nemzete a vesztesek oldalán fejezi be történelmi pályafutását.

Felidézte: Magyarország történelme során a sokszor került kilátástalannak tűnő helyzetbe, mégis mindig képes volt újjászületni. Ezt azzal magyarázta, hogy Szent István ezer éve szilárd alapokra helyezte a magyar államot, s a keresztény Európa részévé tette.

„2010 óta legjobb szándékaink szerint ezt tanúsítja a magyar állampolitika is” – közölte. Hozzátette: Szent István művének köszönhető, hogy a Kárpát-medence földrajzi gyűrűjében ezer év után, napjainkban is a magyarság a legszámosabb közösség, Magyarország a legnépesebb ország, és a magyar nyelvet beszélik legtöbben.
A Szent Király Szövetség 23. találkozóján tartott ökumenikus istentiszteleten Kató Béla erdélyi református püspök prédikációjában kiemelte: csak úgy maradhatunk életben, ha megszólal bennünk Isten és a lelkiismeret. Kovács István, az Unitárius Egyház közügyigazgatója elmondta: nincs ok az elkeseredésre, az idő a magyarságnak dolgozik.

A Szent Király Szövetségnek Magyarországról tizenegy, Erdélyből hat, a Felvidékről négy tagja van. A hétvégi találkozón felvették a szövetségbe a Szent Istvánnak szentelt templommal rendelkező kárpátaljai Aknaszlatinát (Szolotvino) is.

Az ünnepség keretében Kövér László és Vass Imre, a Székelyszentistvánt is magába foglaló Makfalva (Ghindari) község polgármestere díszpolgári címet is átadott. Az elismerést Somai József, az Erdélyi Magyar Közgazdásztársaság tiszteletbeli elnöke kapta.

A magyar házelnök a nap folyamán, egy másik helyszínen részt vett az Erdélyi Magyar Ifjak egyesület nyári táborában szervezett pódiumbeszélgetésen is. A gyergyószentmiklósi (Gheorgheni) rendezvényen elmondta: Magyarország élen jár Európában abban, hogy a bruttó hazai összterméke majdnem öt százalékát fordítja népesedéspolitikára.

Ám az Orbán-kormány családpolitikája csak azt célozza, hogy elhárítsa a gyermekvállalás fizikai és anyagi akadályait a fiatalok útjából – tette hozzá.

Nem titkolta, hogy a munka neheze csak ezután jön, mert a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordításához mentalitásváltásra is szükség van. Divattá kell tenni a többgyermekes családmodellt.

Szerinte rá kell ébreszteni az embereket arra, hogy nem az a jó magyar, aki magyarul beszél, hanem az, akinek három-négy gyermeke, 9–16 unokája van, mind magyarul beszélnek, és elkötelezettek a nemzet ügye iránt.
Kijelentette: egy pénzügyileg stabil, gazdaságilag prosperáló, népesedésben jövőt ígérő, nemzetközi szempontból növekvő tekintéllyel bíró, erős családokból, erős lokális és egyházi közösségekből felépülő Magyarországot szeretnének látni, amelyet kölcsönösen előnyös kapcsolatok kötnek össze a magyarok által is lakott országokkal. Olyan helyzetet kell teremteni, amelyben Magyarország és szomszédai kölcsönösen érdekeltek a másik sikerében. Hozzátette: ha ez működő modell Magyarország és Szerbia viszonyában, nem kell feladni a reményt, hogy előbb-utóbb a román–magyar viszonyt is ez jellemzi majd. (Forrás: MTI)

@fo = MTI-fotó

@kep = Kövér László (jobbról): Magyarország és Szerbia kölcsönösen érdekelt a másik sikerében