2024. április 27., szombat
FORMULA–1

Felolvadó Jégember

Interjú Kimi Räikkönen világbajnokkal

A Magyar Nagydíj hétvégéjén egy asztalhoz ültünk a Formula–1 2007-es világbajnokával, akivel a szűkszavúságáról kialakult imázsához képest egész jól el lehet beszélgetni. Räikkönen mesélt a családjáról, új csapatáról és a magyar–finn nyelvrokonságról is.

Amikor 2009 végén Kimi Räikkönen hátat fordított a Formula–1-nek, hogy másik hobbijának, a ralizásnak éljen, kevesen gondolták, hogy két év múlva ismét a száguldó cirkusz mezőnyének tagja lesz, azt pedig végképp senki, hogy ez az öntörvényűként megismert finn közönségkedvenc egészen az évtized végéig marad is a sorozatban. A Ferrarit és vele együtt az élmezőnyt ugyan a múlt év végén elhagyta, és két levezető szezonra visszatért első csapatához, az immár Alfa Romeo néven működő korábbi Sauberhez. Ha ezt párosítjuk azzal, hogy az idén októberben betölti 40. életévét, és már régóta ő a mezőny rangidős versenyzője, nagyon úgy fest, hogy korábbi állításaival ellentétben tényleg nemcsak a győzelem érdekli Räikkönent, hanem pusztán a versenyzés élménye, a világ legfejlettebb technikáival való száguldás.

Az Alfa Romeo F1-es csapatának svájci bázisa közel található Räikkönen otthonához, ahol feleségével és két gyerekével, a négyéves Robinnal és a hároméves Riannával él, kisfiát pedig máris kezdi megismertetni a technikai sportok világával. A finn sohasem volt az a temperamentumos típus, inkább hideg, megközelíthetetlen jellemével lett a sport igazi karaktere (nem véletlenül kapta a Jégember becenevet), de úgy tűnik, a korral egyre nyitottabb lett a nyilvánosság felé.

A finn rajongók a hazai versenyüknek tekintik a Magyar Nagydíjat, mert erre a futamra jönnek el a legnagyobb számban. Neked milyen a viszonyod Budapesttel?

Mindenki azt mondja, hogy ez a hazai versenyünk, de elég nehéz annak tartani, amikor nem Finnországban vagyunk. De valóban sok finn utazik ide, bizonyára azért, mert ez a könnyebben megközelíthető helyszínek közé tartozik számukra. És talán azért is ilyen boldog mindenki, mert tudják, hogy itt a nyár, jön a szabadság. Én magam csak akkor látom a várost, amikor a pályára jövök, de persze az évek során szét is néztem már párszor. Szeretek ide jönni, jól érzem itt magam, és mindig nagyon kedvesen fogadnak. Jó lenne egyszer a családdal is eljönni, mert a versenyhétvége mindig zsúfolt, nem sok mindenre jut idő.

A magyar és a finn azonos nyelvcsaládba tartoznak, de nem igazán vannak azonos szavaink, csak olyan apró nyomok, pl. ami nálunk víz, az nálatok vesi. Mit gondolsz erről?

Tudom, hogy így tanítják, de őszintén szólva én magam nem nagyon érzek hasonlóságot. Egyetlen szót tudok, az az auto, mindkét nyelvben ugyanazt jelenti.

A nemrég megjelent életrajzi könyvedben sok vad sztorit elmeséltél a múltadból. Beszélni fogsz majd erről a gyerekeidnek is, ha nagyobbak lesznek?

Szerintem nincs azzal semmi gond, hogy elmondjam nekik. Ami volt, az része az életemnek, a fejlődési folyamatnak. Biztos, hogy sok mindent fognak kérdezni, a fiam máris sok kérdést tesz fel mindenféle témában. Az élet a tapasztalatokról szól, ha pedig nekik nem kell keresztülmenniük mindazon, amin például nekem, az a hasznukra lehet.

A régi Kimi gyakran csak egy-két szavas válaszokat adott a kérdésekre, ma viszont már nem ez a helyzet. Tudatos nálad ez a változás?

Nem hinném, hogy változtam ebben a tekintetben. Szerintem inkább arról van szó, hogy az emberek elkezdtek értelmesebb kérdéseket feltenni! Persze az ember nyilvánvalóan változik az élete során, ez velem is így van. Régen még sokat eljártam szórakozni is, de ma már szeretek sok időt otthon tölteni a családommal és a gyerekeimmel, mert éppen eleget vagyok úton a versenyzés miatt. Amikor csak lehet, szeretek velük lenni.

2019-re a Ferraritól érkeztél az Alfa Romeóhoz, vagyis az élmezőnyből a középmezőnybe kerültél. Azt kaptad, amire számítottál? Élvezed még a versenyzést?

Nem számítottam semmire. Hogy élvezem-e? Megpróbálom a tőlem telhető legjobbat nyújtani. Ha most rápillantunk a ponttáblázatra, elég ramatyul fest a helyzet, de szerintem nem mutatja meg a szezonunk első felének teljes sztoriját. Május környékén elég lassúak voltunk, de előtte és utána egészen jól mentek a dolgok. A középmezőnyben szépen megálljuk a helyünket, így szerintem jó irányba haladunk. A csapatnak vannak bizonyos korlátai, mert például a költségvetésünk nincs olyan szintű, mint a nagyobb istállóké, de amink van, azzal egészen jó munkát végzünk.

A szerződésed a jövő év végéig szól az Alfa Romeóval, addigra pedig túl fogod szárnyalni Rubens Barrichello 322-es futamrészvételi rekordját. Mennyire izgat ez a gondolat?

Nem igazán. Nem ezért vagyok itt. Ha csak ennyi lenne a célom, akkor jobb dolgokat is csinálhatnék annál, mint hogy itt legyek.

Sokat beszélnek most arról, milyen lesz a Formula–1 2021-től, és a versenyzők is részt vesznek a sport jövőjének formálásában. Mennyire érdekelnek az új szabályok annak fényében, hogy talán már nem is leszel a mezőny tagja abban az évben?

Így vagy úgy, azért ez mindannyiunkat érdekel. Hogy mennyire lesz beleszólásunk, és miben tudnak majd megegyezni, az már más kérdés. A GPDA mindenesetre belefolyt az egyezkedésekbe, és mi is próbálunk segíteni. A versenyzés szempontjából nekünk az lenne a legjobb, ha nem melegednének túl ilyen könnyen a gumik, így jobban oda tudnánk tenni magunkat az autóban. Bizonyos dolgokon változtatni szeretnénk, és mi, versenyzők már eleget tapasztaltunk ahhoz, hogy tudjuk, hogyan javíthatnánk a versenyek izgalmát.

Kimi-Matias Räikkönen

Született: 1979. október 17., Espoo, Finnország

Lakhely: Baar, Svájc

Nagydíjrajtok: 303

Csapatai: Sauber, McLaren, Ferrari, Lotus, Alfa Romeo

Győzelmek: 21

Első rajthelyek: 18

Leggyorsabb körök: 46

Dobogók: 103

Világbajnoki címek: 1 (2007, Ferrari)