2024. április 27., szombat

Donald Trump felébredt szerdán reggel, körülnézett, és belerúgott a Fedbe

– A mi problémánk nem Kína, hiszen erősebbek vagyunk, mint valaha, miközben Kínát ezerszámra hagyják el a vállalatok, devizája pedig ostrom alatt van – kommentálta a szerdai eseményeket a Twitteren Donald Trump.

Természetesen az amerikai elnök megtalálta a bajok okozóját, szerinte mindenről az amerikai jegybank tehet – kommentálta szerda délután a Twitteren Donald Trump amerikai elnök az új-zélandi, az indiai és a thaiföldi jegybankok mai lépését.
A fenti mondatból már sejteni lehetett, miről szól majd Trump újabb kommunikációs offenzivája: szerinte az amerikai gazdasággal nincs semmi probléma, a kereskedelmi háborúban Kína a gyengébb fél. Az elnök szerint a kínai deviza „ostrom alatt áll”, s ez némileg ellentmond annak a hivatalos amerikai álláspontnak, mely devizamanipulátornak bélyegezte az ázsiai országot.

Trump szerint a probléma a Fed, mely túl büszke beismerni, hogy túl gyorsan és túl sokat szigorított az utóbbi években. Szerinte gyorsabban és erőteljesebben kell vágniuk a kamatot (bár az nem világos, hogy minél gyorsabban és erősebben), és azonnal be kell fejezniük a mennyiségi szigorítást, vagyis a válság után megvett eszközök fokozatos leépítését.

Az amerikai elnök szerint szörnyű látni a jegybank inkompetenciáját, főleg akkor, amikor egyszerűen lehetne kezelni a mostani helyzetet. Trump ]gy véli, Amerika mindenképp nyerni fog, de sokkal könnyebb lenne akkor, ha a Fed belátná, hogy más országokkal kell versenyezni, melyek megteszik a helyes lépéseket.