2024. május 4., szombat

Facsemetéket ajándékoz az állam

A Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium Erdőigazgatósága ingyen ültetőanyagot kínál mindazoknak, akik legkevesebb 5 ár saját területen erdősíteni szeretnének.

A lakhelyükhöz legközelebb eső bejegyzett faiskolánál (csemetekertészetnél) jelentkezhetnek (őszre vagy kora tavasszal) a faültetési idény kezdete előtt.

Az erdőtulajdonosoknak magukkal kell vinniük a tulajdonjogról szóló igazolást. Azok is igényelhetnek facsemetéket, akik mezőgazdasági területet szeretnének erdővé változtatni, ehhez azonban be kell szerezniük a Mezőgazdasági Földterületek Igazgatóságának jóváhagyását. (Uprava za poljoprivredno zemljište, 11000 Beograd, Gračanička 8.)

Ha a faiskolának van az igénylő számára megfelelő ültetőanyaga, szerződést köt az erdő- vagy földtulajdonossal. Ennek értelmében a faiskola köteles rendelkezésre bocsátani a megfelelő mennyiségű és fajtájú facsemetét, valamint utasításokkal ellátni a polgárokat, utóbbiaknak pedig tartaniuk kell magukat a kapott utasításokhoz, és elültetniük a facsemetéket a saját birtokukon.

Az ingyenes ültetőanyag költségeit a faiskoláknak az erdősítésre létrehozott országos alapból térítik meg, a támogatást a faiskolák pályázat útján igényelhetik.

Az országban 55 bejegyzett faiskola van, közülük több mint 20 Vajdaság területén (Újvidéken, Mitrovicán, Zomborban, Pancsován, Versecen, Kamenicán, Szabadkán, Palánkán stb.). Erről és minden egyéb tudnivalóról tájékozódhatnak a www.upravazasume.gov.rs/dodela honlapcímen.